19:24 / 11.01.2021.

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Popaju su trebale cipele, velike, broj 52

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Svi žele pomoći potrebitom stanovništvu u razrušenom području. Većini je ponajprije nužan krov nad glavom, ima i skromnih želja.
Pomoć razrušenom području neprestano stiže, gotovo nema onoga tko ne želi pomoći napaćenom stanovništvu. Iako je većini ponajprije nužan krov nad glavom, ima i skromnih želja.

➡️ Gotovo 100.000 poziva na donatorski telefon Caritasa
➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Vlasnici apartmana nude smještaj stradalima

Mesni narezak za doručak. Ugrijan na trošnoj peći u garaži gdje Zvonko Horvatinec Popaj boravi od potresa. Kuća u Petrinji u kojoj je taj bivši branitelj živio s ocem dobila je crvenu naljepnicu.

- Kuća je za rušenje. Puna je mulja, probila je voda, nije za živjet. Moj otac u kućici tamo iza mene spava, ja u garaži, priča Zvonko Horvatinec Popaj iz Petrinje. U kamp-kućici ima mjesta samo za 85-godišnjeg oca. Iznijeli su iz kuće sve što su mogli, kaže Stjepan Horvatinec.Ali ono što je Popaju nužno trebalo su - cipele. Velike, broj 52. Želja mu je uslišena, nove mu je cipele večeras dostavio Crveni križ.

Plemeniti Devčići iz Nove Drenčine

Nekoliko kilometara dalje, u Novoj Drenčini, obitelj Devčić s troje malene djece, danas je dobila mobilnu kućicu. Dosad su spavali u šupi. Jer prvu kućicu koju su dobili prepustili su susjedima. Djeca nisu htjela spavati, na svaki su potres plakala, kaže Ivana Devčić. Sad su svi na toplom i sigurnom, dobili su i automobil zahvaljujući mreži volontera iz susjedstva.

- Čista građanska inicijativa, nemamo pomoći ni od grada ni od svih ustanova koje se time bave, sve što radimo je tipična prijateljska donacija, objašnjava susjed i volonter Saša Osenički.

Volonteri nesebično pomažu

U Glini, Amir Kadrija radi na tavanu koji već danima zjapi otvoren. U saniranju pomažu vatrogasci iz Drniša. Zabrinjava ih snijeg, sve pozivaju na oprez.

- Na krovove se čak ni vatrogasci ne penju, jedino ako je nešto baš ugroženo, i mi se osiguravamo dodatno, znači volonterima bih preporučio nikako na krovove, upozorava Goran Kević iz Državne intervencijske postrojbe.

Petar Pranjić iz Baranje prošlog je tjedna dostavio kamion stočne hrane. Jutros je došao s donacijom vrijednom 200 tisuća kuna koju je u Švicarskoj skupila njegova sestra. Radi se o čizmama, cipelama, toplim jaknama i zimskim rukavicama - preko 600-700 pari obuće pa čak i 'bauštelske' kacige. 

Drvni centar u Glini prošla je dva tjedna bio sabirni centar za humanitarnu pomoć, sad se vratio poslu od kojeg živi 450 zaposlenih. Direktor Elmor Baraković kaže kako se preko 70 posto radnika odazvalo pozivu na posao. 

"OIV odašilje srcem"

Stotinu radijskih i stotinu televizijskih prijamnika u sklopu donacije "OIV odašilje srcem" jutros je poslano iz Zagreba na Banovinu. Već poslije podneva, proradio je novi televizor u kamp-kućici, privremenom smještaju obitelji Roksandić. Da lakše i brže prođu ovi nemirni dani i noći na stradalim područjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!