Sutra na teren izlazi 8 tisuća popisivača, dužni su pokazati akreditaciju i COVID potvrdu

27.09.2021.

16:52

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Popis stanovništva 2021.

Popis stanovništva 2021.

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Zbog problema sa sustavom tijekom jučerašnjeg, posljednjeg dana kada su se građani mogli sami popisati, ta je mogućnost produljena i svi koji žele, mogu to učiniti i danas. Do 15 sati uspješno je popisano više od milijun i pol građana. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), najviše je samopopisanih u Gradu Zagrebu - 56,2 posto, slijedi Primorsko-goranska s 44,87 posto te Zagrebačka županija s 40,23 posto, a najmanji je udio samopopisanih u Ličko-senjskoj županiji - 21,06 posto. Od sutra je na terenu gotovo 8 tisuća popisivača koji će ići od vrata do vrata.

Brojni građani sinoć su se satima pokušavali popisati. Iako su imali 2 tjedna da to naprave, mnogi su se odlučili samopopisati nekoliko sati prije isteka roka. Pritisak na stranicu bio je prevelik.

- Jučer od 15 sati pa jutros do 7 imamo popisano više od 100.000 građana. Dakle aplikacija je radila ali je bila jako usporena i dobili smo puno upita od građana koji su se pokušali samopopisati ali nisu uspjeli, rekla je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Pa su kampanjci dobili još jednu priliku. Popisni upitnik mogu ispuniti danas do ponoći.

Sutra na teren izlazi 8 tisuća popisivača. Pozvonit će na sva vrata u Hrvatskoj.

Da budete sigurni da je riječ o stvarnim popisivačima, dužni su vam pokazati svoju akreditaciju i COVID potvrdu.

- Slobodno provjerite akreditacije, provjerite covid potvrde. To je vaša kuća, imate pravo pustiti u stan samo onoga koga vi želite i za koga ste sigurni. Tako da da, oni moraju imati svi - ili negativan test ili covid potvrde, rekla je Brković.

Neke od građana zabrinjava što će biti ako ih popisivači ne zateknu kod kuće.

Ako naiđu na zatvorena vrata, ostavit će obavijest sa svojim brojem telefona.

- Da građani onda u kontaktu sa popisivačem dogovore vrijeme sljedećeg dolaska ili druga mogućnost je da sam popisivač dođe po drugi ili treći put , rekao je Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva.

Nitko neće ostati nepopisan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!