09:20 / 13.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Do 20 sati uspješno popisano više od 100.000 građana

Počeo popis stanovništva

Počeo popis stanovništva

Foto: Dnevnik / HTV

Počela je prva faza popisa stanovništva, a do 20 sati uspješno je popisano više od 100.000 građana, izvijestili su večeras iz Državnog zavoda za statistiku. Oko milijun i 400 tisuća građana, koliko ih se do sada prijavilo u sustav e-Građani, moći će se samopopisati elektroničkim putem. Za to će imati dva tjedna, odnosno do 26. rujna. Od 27. rujna do 17. listopada na teren izlaze popisivači. U Državnom zavodu za statistiku bili bi zadovoljni kada bi mogućnost elektroničkog popisivanja iskoristilo barem 30 posto registriranih u sustavu e-Građani. 

Zavod za statistiku precizirao je da digitalnu popisnicu ispunjava jedan član kućanstva s valjanom vjerodajnicom te popisuje sebe, sve članove svoga kućanstva, kućanstvo i stan. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara, napomenuli su iz Zavoda.

Podsjetili su i da u prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svog kućanstva na portalu e-Građani.

Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica, jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima u vrijeme kada im to najviše odgovara, stoji u priopćenju.

Brković: Upitnik je jednostavan

Upitnik je jednostavan kako ljudi ne bi odustali kada se počnu popisivati, kazala je jutros u emisiji "U mreži Prvog" Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

- Pitanja uglavnom imaju padajući izbornik tako da vam se nude neki odgovori. U jednom kućanstvu popisivat će jedna osoba - referentna. Za popisivanje jedne četveročlane obitelji bit će potrebno 20 do 25 minuta, predviđa ona.

- Ako stare osobe žive same, može im pomoći netko od njihove djece, susjeda ili prijatelja. Naglašavam da je vjerodajnica nešto što je osobni identitet i ne smije se davati drugim osobama. Znači, uđete u sustav sa svojom vjerodajnicom i osoba od povjerenja može vam pomoći, naglasio je u istoj emisiji Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Pogledajte cijelu emisiju:

Popis stanovništva prvi put potpuno digitalno

Podsjetimo, do 17. listopada, pod sloganom "Stvorimo zajedno sliku Hrvatske", traje popis stanovništva, kućanstava i stanova - najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje će prvi put, u dvije faze, biti provedeno "bez papira", odnosno potpuno digitalno. Popis obuhvaća tri jedinice - stanovništvo, kućanstva i stanove, a u prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala. Popisat će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

U upitniku 60-ak pitanja, svi popisni podaci službena su tajna

Građani će u prvoj fazi, samopopisivanjem, moći popuniti upitnik o svom stanu i kućanstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz kućanstva. Pravilo je samopopisivanja, naime, jedna vjerodajnica - jedno kućanstvo. To znači da, ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan. Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja - kada će je predati popisivaču.

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može je se i ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti. Popisivači na terenu zaduženi su za određene popisne krugove, a jedna osoba može joj dati vlastite podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva. Ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Bez građana u iseljeništvu

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu - svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke države u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u državi prema strogo određenim međunarodnim definicijama. Svi popisni podaci službena su tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe ili za bilo kakvu provjeru.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja. Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom.

Angažirano 8000 popisivača i 1100 kontrolora

U provedbi popisa bit će angažirano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih, bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će ukupno biti angažirano oko 9500 osoba. Popisuje se fizičke osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku imaju boravište u Hrvatskoj.

Prvi rezultati bit će poznati najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku. Državni zavod za statistiku tijekom popisa poduzet će mjere za uspješnu provedbu preporuka Stožera civilne zaštite s obzirom na epidemiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!