Popisivači stanovništva na terenu, prvi podaci do kraja godine

28.09.2021.

19:23

Autor: Matea Mikić, Maja Zrnić, Hrvoje Matejčić/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Popisivači stanovništva na terenu

Popisivači stanovništva na terenu

Foto: Dnevnik / HRT

S danom zakašnjenja 8 tisuća popisivača izašlo je na teren. Mogućnost samopopisivanja u protekla je dva tjedna iskoristilo više od milijun 600 tisuća građana. Prvi obrađeni podaci očekuju se do kraja godine, kada ćemo dobiti odgovor na pitanje: koliko nas ima?

Popisivači su na terenu. Gospodin Dujmović i njegova supruga spremno ih čekaju, mogućnost da se samostalno popišu nisu iskoristili. 


- Kad dođu, onda ću reći ono što imam i što pitaju, i popisati se, kaže Milan Dujmović.


Među 8 tisuća popisivača je i Ana Maria. Kao i sve ostale, lako ju je prepoznati. 


- Imam majicu s logom 2021, imam također akreditaciju sa svojim imenom i prezimenom i prijenosno računalo, a naravno zbog epidemiološke situacije imam masku, nabraja Ana Maria Zubac, popisivačica.


Uz sve to i obveznu COVID potvrdu, na zahtjev građana, dužna ju je pokazati. 


- Drugačije ne može izaći na teren. Znači ili je cijepljen naš popisivač, ili je negativan ili je prebolio, ističe Damir Plesac, glavni koordinator popisa stanovništva.


Dok je nekima najvažnije da popisivači pri dolasku imaju zaštitnu masku, drugi se pitaju što će biti ako se naknadno utvrdi da je popisivač koji je bio kod njih - pozitivan. 


- Osobno sam cijepljena, i ja nisam imala masku, bilo je sve otvoreno. Gospođa je imala cijelo vrijeme masku, popisivačica, rekla je Ljubica Basić Bujanović.


- Ako bi se nosili maske svi prisutni i održavali distancu, najvjerojatnije će epidemiolog moći odlučiti da nije potrebno da članovi kućanstva budu podvrgnuti samoizolaciji, objašnjava Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.


To ne zabrinjava milijun i 639 tisuća građana koji su se samostalno popisali. Iako će i na njihova vrata doći popisivači, s njima ne trebaju biti u kontaktu. Dovoljno je da im predaju kontrolnu šifru, ili je ostave na vratima.  


Najmanje je samopopisanih u Ličko-senjskoj županiji, pa popisivači ondje imaju i najviše posla. 


- Tu su mnoge kuće i prazne, stanovi koji su prazni, nestambeni objekti. Tako da će se na terenu pokazati da to i nije tako strašno, i da ćemo imati sasvim dovoljno vremena da to sve odradimo, kaže Ivana Rapo, popisivačica.


Punom parom rade i na Hvaru. Ako nekoga ne zateknu u kući, ostavit će obavijest. O drugom terminu našeg dolaska te također svoj broj telefona gdje nas mogu kontaktirati.


Popisivanje je, ističu u Vladi, posebno važno za nacionalne manjine. 


- Pozivam i sve naše sugrađane, predstavnike nacionalnih manjina da slobodno izraze svoju volju tijekom popisa stanovništva. Da se izjasne u skladu sa svojim osjećajima pripadnosti, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.


- Jer sva kolektivna prava koja proizlaze iz Ustava i ustavnog zakona zapravo ovise o brojnosti, odnosno, njihovom udjelu u njihovoj općini, gradu, mjestu gdje žive, objašnjava Boris Milošević, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.


Prvi službeni podaci očekuju se 60 dana nakon što popisivači obiđu sva kućanstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!