10:24 / 11.12.2020.

Autor: Ivana Šilović/Ivica Đuzel/Dnevnik/IMS/HRT

Poplava na području Vrgorca prouzročila golemu štetu

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Razina vode od sinoć se podignula za 30 centimetara. U Vrgorac su došli Damir Krstičević, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te dožupan Ante Šošić.
Kokorići u vrgoračkom kraju već su nekoliko dana pod vodom. Razina vode i dalje raste. Povećana je danas za 30-ak cm, a raste otprilike 2 cm po satu. Stotinu ljudi do svojih domova može samo čamcem. Deset kuća treba će potpunu obnovu. U Vrgorac su danas došli Damir Krstičević kao izaslanik premijera i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te poručili da će i Vlada i ministarstvo pomoći mještanima na vrgoračkom području. 

➡️ Nezapamćena poplava kod Vrgorca 
➡️ Vrgorac: Stožer prebačen na sigurniju lokaciju

- Pripadnici HGSS-a postavljali su zečje nasipe oko škole u Kokorićima kako bi se umanjila šteta od poplava. Na nekim poplavljenim mjestima voda je duboka i do 7 metara. Pod vodom su plastenici, prizemne kuće i garaže. Šteta je ogromna. Procijenit će se nakon što se voda makne s ovog područja, kazala je novinarka HRT-a Ivana Šilović

Uskoro se očekuje na ovome području proglašenje elementarne nepogode. Kada kiša prestane padati i kada se voda povuče, mještanima i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja pomoći će i Hrvatska vojska kako bi se raskrčilo sve ono što je voda donijela. U Kokoriće su danas dolazili pripadnici HGSS iz svih dijelova Hrvatske i pomagali mještanima.

Mještani su poručili Vladi da sredstva koja će uplatiti budu adresirana ugroženima na području Vrgorca. Dodaju da su Kokorići najviše pogođeni i da tamošnjem stanovništvu pomoć najviše treba.

Mještanima su se obratili i predstavnici Hrvatskih voda. Najavili su hitno rješavanje problema oborinskih voda. Kažu da je naručena studija utjecaja na okoliša, a za projekt vrijedan oko sto milijuna kuna tražit će novac iz europskih fondova.


- Održan je operativni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, Hrvatskog crvenog križa, Pojezerja i Ploča kako bi se pomoglo ovim ljudima - u što su uključeni svi kapaciteti, lokalne, županijske i nacionalne vlasti, izjavio je Damir Krstičević.


VIDEO: Boris Pleština/HRT

"Nadoknadit će se poljoprivredni potencijal, ide projekt odvodnje"

- Osobno sam iznenađena dubinom poplave. Kao predstavnica Vlade mogu potvrditi da ćemo učiniti sve kako bi sanirali štete na kućama, sada ih je deset i nadamo se da neće biti više. Također učint ćemo sve da nadoknadimo ukupni proizvodni kapital poljoprivredi. Pristupit će se čim bude moguće - čišćenju terena, kazala je ministrica Marija Vučković.Zahvalila je svima koji su dosad pomogli. Izvijestila je kako će se šteta nadoknaditi svima koji su izgubili uloženo u lukovčasto povrće, jagode i u plastenike. Vezano za nasade - nadaju se da oni neće biti oštećeni. Ako budu, stat će iza tih ljudi, kazala je. Naglasila je kako je na sastanku bilo riječi i o odvonji viška vode na Vrgoračkom polju i na području Rastoka. 

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić najavio je proglašenje elementarne nepogode, dodavši da sada ondje neće biti potreban angažman vojske. Na terenu dežuraju ekipe Vodoprivrede Vrgorac, a tu su i mještani koji su odmah priskočili u pomoć ugroženim susjedima. U pripravrnosti su sve stanice HGSS-a u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!