Poplava na Trešnjevci: "Iskočio sam kroz prozor"

28.09.2021.

11:57

Autor: Ante Raić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Domar koji živi u suterenskom stanu u zgradi Športske gimnazije, čim se u 5 sati probudio, morao je spašavati živu glavu - skočio je kroz prozor.

Domar koji živi u suterenskom stanu u zgradi Športske gimnazije, čim se u 5 sati probudio, morao je spašavati živu glavu - skočio je kroz prozor.

Foto: Screenshot / HRT

Stanovnike zagrebačke Trešnjevke ponovno je probudila poplava. Oko 5 sati ujutro opet je puknula vodovodna cijev. Voda se izlila po okolnim cestama, poplavljeni su objekti, među ostalim i nekoliko škola. Na Selskoj cesti cijev je puknula i u nedjelju.

- Jutrošnje puknuće je drugo puknuće unutar tri dana na magistralnom cjevovodu. Više je razloga - starost, dinamičko i statičko opterećenje i sama prometnica kroz koju prolazi cjevovod, rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galiot.

Istaknuo je kako sustav vodoopskrbe i odvodnje traži konstantna ulaganja u kako projektnu dokumentaciju tako i u izgradnju i rekonstrukciju postojeće i nove mreže.

Na pitanje tko će platiti današnju sanaciju, Galiot je rekao: trgovačko društvo vodoopskrbe i odvodnje.

Dodao je kako su trenutno došli do same cijevi, te da stiže reparaturna spojnica i zamjenska cijev, a da je kameni materijal za zatrpavanje spreman.

- Vjerujem da ćemo do 18 sati biti gotovi sa svim radovima.

HRT-ova novinarka Lucija Judnić u podnevnom Dnevniku rekla je da je sanacija još u tijeku, te da još nije zatvorena rupa gdje je puknuo magistralni cjevovod. 

- Najviše su stradale dvije škole koje se nalaze pored mjesta gdje je puknula cijev. U školama neće biti nastave jer su učionice poplavljene, rekla je.

Ovo je drugo puknuće na Selskoj cesti i to u manje od tri dana.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako zna da su cijevi ispod zagrebačkih cesta stare preko pola stoljeća, te da će se napraviti sve kako bi se te cijevi zamijenilo i krenulo u revitalizaciju i obnovu.

Promet tim dijelom Zagreba je obustavljen, a obje sanacije, današnja i nedjeljna, trebale bi biti gotove potkraj tjedna.

Na Selskoj cesti - slične scene kao i prije dva dana. Zbog puknuća vodovodne cijeva promet je do daljnjega prekinut.

Domar koji živi u suterenskom stanu u zgradi Športske gimnazije, čim se u 5 sati probudio, morao je spašavati živu glavu - skočio je kroz prozor.

Malo je bolje prošla Privatna ekonomska gimnazija, koje nema podrumske prostore.

- Količina vode je kao bujica ušla i uništila laminate, taman smo ušminkali školu koliko je bilo moguće, sve smo novo postavili i evo sad imamo veliki problem, rekao je za HTV Mladen Nikolašević, ravnatelj Privatne gimnazije i ekonomske škole "Katarina Zrinski".

Vatrogasci su imali 8 intervencija, jednu od njih u Ribničkoj ulici, gdje su poplavljeni suterenski stan i garaža.

U Selskoj se ujutro pojavio i gradonačelnik Tomašević. Rekao je novinarima da je do poplave došlo na istom cjevovodu zbog naprezanja koje je nastalo prije dva dana, kada je zatvorena voda.

Jednostavno, radi se o manipulaciji cjevovodom koji je dosta star za ovakve situacije, objasnio je.

Sve su službe i dalje na terenu, a zasad nije poznato kada će se normalizirati opskrba pitkom vodom i promet Selskom cestom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!