Poplava u Dicmu, vatrogasci ispumpavaju vodu

18:15 / 09.12.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Poplave na području Dicma, 6. prosinca

Poplave na području Dicma, 6. prosinca

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Zbog obilnih kiša u Cetinskoj krajini u četvrtak je poplavljeno više privatnih objekata na području Dicma te područje Radne zone Dicmo gdje su poslovni objekti. Na terenu su vatrogasci koji ispumpavaju vodu.


- Tijekom dana mještanima Dicma podijelili smo 100 vreća napunjenih pijeskom kako bi njihovim postavljanjem spriječili prodiranje vode u objekte, a vatrogasci su pumpama na desetak mjesta ispumpavali vodu iz prizemnih dijelova privatnih stambenih objekata, rekao je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Sinj Stipe Ančić.

Na terenu na području Dicma angažirani su vatrogasci iz Sinja, Dicma i Trilja.

Voda je poplavila i dio županijske ceste u naselju Ercegovci pa se promet u tom dijelu preusmjerava na druge pravce ili teče jednim trakom, kaže Ančić.

- Voda je poplavila i prizemlje jednog poslovnog objekta u Radnoj zoni te dvorište drugog poslovnog objekta pa su ondje dostavljene vreće s pijeskom radi podizanja tzv. zečjih nasipa koji sprječavaju širenje vode, dodao je.

Načelnik Općine Dicmo Petar Maretić izvijestio je kako dodatne teškoće stvaraju vrelišta Majanka i Radna zona koja su se aktivirala te iz njih izbija voda i plavi okolno područje. Najavio je mogućnost da se od Splitsko-dalmatinske županije zatraži proglašenje elementarne prirodne nepogode na području Dicma.

- Oformili smo povjerenstvo koje obilazi teren i procjenjuje štetu izazvanu poplavom. Po zakonu je regulirano da se elementarna prirodna nepogoda može proglasiti ako su štete izazvane prirodnim nepogodama veće od 20% mjesnog godišnjeg proračuna, a u našem slučaju to znači da ukoliko povjerenstvo procjeni da su štete veće od pola milijun kuna, mi ćemo zatražiti proglašenje elementarne prirodne nepogode, rekao je Maretić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!