18:38 / 09.12.2020.

Autor: Boris Kanazir/T.V./Dnevnik/HRT

Poplave u Istri, Jadrija pod vodom, obilna kiša na dubrovačkom prodručju

-

-

Foto: - / -

Obilna kiša već danima pada i u Istri, najteže je na zapadnoj obali, u okolici Poreča. Poplavljene su kuće, vrtovi, polja, ceste. Zbog blata i bujica bio je zatvoren i Istarski ipsilon.
Obilna kiša već danima pada i u Istri, najteže je na zapadnoj obali, u okolici Poreča. Poplavljene su kuće, vrtovi, polja, ceste. Zbog blata i bujica bio je zatvoren i Istarski ipsilon.

➡️ Na vrgoračkom području sve teže, traži se proglašenje elementarne nepogode


Obilna kiša već danima pada i u Istri, najteže je na zapadnoj obali, u okolici Poreča. Poplavljene su kuće, vrtovi, polja, ceste.

- Mi smo sad gore na katu. Vode nemamo, struje nemamo, grijanja nemamo. Sve nam je otišlo, u hladnoj smo kući, kaže Ana Cvitković iz Dračevca.

- Ne možemo ništa raditi. Podigli smo što smo mogli, ja nisam mogao sam ništa. Mislio da će to biti onako malo, ali ovo je nemoguće, dodaje Pavle Šegrt.

Zbog blata i bujica bio je zatvoren i Istarski ipsilon. Kiša koja već danima pada i u Istri jutros je prekinula promet i na Istarskome ipsilonu blizu Poreča. Djelatnici Bina Istre čiste blato i ispumpavaju vodu, koja je potopila i dio Istarskih toplica kod Motovuna. Za sav promet zatvoren je Istarski ipsilon između Baderne i Višnjana te pojedine županijske ceste.

Vodostaji istarskih rijeka postupno rastu, a prema podacima Hrvatskih voda, Mirna je na Ponte Portonu viša od pet i pol metara, što je u zoni izvanrednih mjera obrane od poplava.- U Posljednja dva dana imali smo 80-ak intervencija. Imali smo više stotina poziva. Dosad smo odradili 60 intervencija, što ispumpavanja podruma i prizemnih stanova. U tijeku je 15 intervencija. Angažirane su sve vatrogasne snage na našem području. Javna vatrogasna postrojba i 6 DVD-a, angažirane su i komunalne službe, rekao je Denis Matošević, zapovjednik JVP-a Poreč. Poplavljeno je i naselje Dračevac nedaleko od Poreča. Visoka razina vode stvara probleme lokalnom stanovništvu u obavljanju svakodnevnih poslova i odlazaka liječniku.

- U Dračevcu se zbog obilne kiše stvorilo veliko jezero, ugrozilo je tri kuće na Poreštini, vatrogasci su imali pedesetak intervencija većinom na ispumpavanju vode dok je u tijeku intervencija nedaleko Momjana na Bujštini, na području sliva Dragonja, gdje je u tijeku spašavanje jedne osobe, okružene vodom, kazao je načelnik Stožera Dino Kozlevac te istaknuo da nasreću nema stradalih osoba.

Voda nije poštedjela ni sjever poluotoka. Bujice su protekle noći prodrle u lječilište Istarske toplice.

- Šteta je sigurno velika jer je voda ušla u prostorije u kojima su nam svi instrumenti, sve pumpe, čak i gdje imamo servere, ističe Miljenko Kliman, ravnatelj Istarskih toplica.

Vodostaji istarskih rijeka postupno rastu, a prema podacima Hrvatskih voda Mirna je na Ponte Portonu na 544 cm, što je u zoni izvanrednih mjera obrane od poplava.

Dubrovnik: Kiša i jugo stvorili probleme u prometu

Obilna kiša i jako jugo na dubrovačkom prodručju stvorili su probleme u prometu - na moru i cestama. Opasnosti s Jadranske magistrale cestari su brzo uklonili.

- Velikih je odrona bilo čak sedam! Evo, ovo je zadnji. Sve smo skinuli zasad. A moguće da ih bude još jer kiša još pada, kaže Marko Vojvodić, Dubrovnik ceste.

Jadrija pod vodom

Visoko more praćeno jugom poplavilo je dio šibenske Jadrije. Pod vodom su parkiralište, dječje igralište, lučica. Građani kažu da se ovakva poplava dogodi svakih nekoliko godina i da će se more povući kada vjetar promijeni smjer.

Zbog vremenskih neprilika ne voze brojne brodske, trajektne i katamaranske linije duž jadranske obale. Više o stanju u prometu pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!