Maretić: Nitko od starijih mještana Dicma ne pamti ovakvu situaciju

05.12.2021.

15:58

Autor: HRT/Hina

Poplava u Dicmu

Poplava u Dicmu

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nevrijeme praćeno obilnom kišom koje je danas zahvatilo cetinski kraj teško je pogodilo područje Dicma. Poplavljeno je 15-ak kuća, evakuiran je dio stanovništva, a bila je zatvorena i državna cesta kroz Dicmo. 

Probleme je stvorilo izlijevanje rječice Suvoje, koja je inače prilično siromašna vodom, ali se sada izlila kao nikad dosad. Zbog poplave su evakuirani korisnici Doma za starije u Dicmu. Na poplavljenom području dogovorena su cjelonoćna dežurstva. 

Poplavljeno je 15-ak kuća, a u deset ih je još potrebno vodu ispumpati, rekao je za središnji Dnevnik HTV-a Petar Maretić, načelnik općine Dicmo. Dodao je "da već više od 100 godina nitko od starijih mještana Dicma ne pamti ovakvu situaciju".

Odgovarajući na pitanje o tome što je razlog ovakvoj poplavi, Maretić je kazao da su neki neodgovorni pojedinci "uzurpirali dio rijeke i stvorili barijere".

- Neke smo večeras prisilno uklonili. Ubuduće ćemo gledati da što više tih spornih situacija uklonimo, a i da u suradnji s Hrvatskim vodama odradimo uređenje toka rijeke. Već pripremamo dokumentaciju jer smo već predvidjeli ovu situaciju, izjavio je.

Maretić je ranije kazao da su iz poplave najprije izvlačili automobil i vozača koji su upali u duboku vodu, a potom smo pozvali i druge u pomoć - civilnu zaštitu i volontere.

- Rasporedio sam ljude, crpili smo vodu, a pomogla su nam i dobrovoljna vatrogasna društva iz Sinja i Dicma, sinjska policija, civilna zaštita, kazao je Maretić.

Uspjeli su obraniti neke kuće, no neke su dijelom poplavljene, jer se nalaze neposredno uz bujicu. 

Ante Bilandžić iz Krušavara rekao je da u svojih 47 godina nije doživio ovolike količine padalina. Načelnik općine Dicmo, Petar Maretić rekao je da su zatvorene sve državne i lokalne ceste.

- Ljudi su na terenu. Očekujemo da će vatrogasci i volonteri ispumpavati vodu čitav dan. Zahvaljujem volonterima koji su se odazvali našem pozivu, naglasio je Maretić. 

Dicmo je obišao i gradonačelnik Sinja Miro Bulj rekavši da je ondje najgora situacija. Poplavilo je i sinjsko polje, te mnoge oranice, a u ovim trenucima traje ispumpavanje vode iz mnogih objekata, te postavljanje vreća s pijeskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!