Maretić: Nitko od starijih mještana Dicma ne pamti ovakvu situaciju

05.12.2021.

15:58

Autor: HRT/Hina

Poplava u Dicmu

Poplava u Dicmu

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nevrijeme praćeno obilnom kišom koje je danas zahvatilo cetinski kraj teško je pogodilo područje Dicma. Poplavljeno je 15-ak kuća, evakuiran je dio stanovništva, a bila je zatvorena i državna cesta kroz Dicmo. 

Galerija
Poplava u Dicmu , Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Poplava u Dicmu, Foto: Miroslav Lelas/PIXSELLPoplava u Dicmu, Foto: HTV/HRTPoplava u Dicmu, Foto: HTV/HRTPoplava u Dicmu, Foto: HTV/HRTPoplava u Dicmu, Foto: HTV/HRT

Probleme je stvorilo izlijevanje rječice Suvoje, koja je inače prilično siromašna vodom, ali se sada izlila kao nikad dosad. Zbog poplave su evakuirani korisnici Doma za starije u Dicmu. Na poplavljenom području dogovorena su cjelonoćna dežurstva. 

Poplavljeno je 15-ak kuća, a u deset ih je još potrebno vodu ispumpati, rekao je za središnji Dnevnik HTV-a Petar Maretić, načelnik općine Dicmo. Dodao je "da već više od 100 godina nitko od starijih mještana Dicma ne pamti ovakvu situaciju".

Odgovarajući na pitanje o tome što je razlog ovakvoj poplavi, Maretić je kazao da su neki neodgovorni pojedinci "uzurpirali dio rijeke i stvorili barijere".

- Neke smo večeras prisilno uklonili. Ubuduće ćemo gledati da što više tih spornih situacija uklonimo, a i da u suradnji s Hrvatskim vodama odradimo uređenje toka rijeke. Već pripremamo dokumentaciju jer smo već predvidjeli ovu situaciju, izjavio je.

Maretić je ranije kazao da su iz poplave najprije izvlačili automobil i vozača koji su upali u duboku vodu, a potom smo pozvali i druge u pomoć - civilnu zaštitu i volontere.

- Rasporedio sam ljude, crpili smo vodu, a pomogla su nam i dobrovoljna vatrogasna društva iz Sinja i Dicma, sinjska policija, civilna zaštita, kazao je Maretić.

Uspjeli su obraniti neke kuće, no neke su dijelom poplavljene, jer se nalaze neposredno uz bujicu. 

Ante Bilandžić iz Krušavara rekao je da u svojih 47 godina nije doživio ovolike količine padalina. Načelnik općine Dicmo, Petar Maretić rekao je da su zatvorene sve državne i lokalne ceste.

- Ljudi su na terenu. Očekujemo da će vatrogasci i volonteri ispumpavati vodu čitav dan. Zahvaljujem volonterima koji su se odazvali našem pozivu, naglasio je Maretić. 

Dicmo je obišao i gradonačelnik Sinja Miro Bulj rekavši da je ondje najgora situacija. Poplavilo je i sinjsko polje, te mnoge oranice, a u ovim trenucima traje ispumpavanje vode iz mnogih objekata, te postavljanje vreća s pijeskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!