Porast broja novozaraženih 53,6%

19:46 / 15.08.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/P.F./HRT

Porast broja novozaraženih

Porast broja novozaraženih

Foto: Dnevnik / HRT

Pogleda li se kako se unatrag četiri tjedna kretao ukupan broj novozaraženih koronavirusom, vidi se dramatičan porast.

U drugoj polovini srpnja bilježili smo rast broja novih slučajeva i tjedan smo završili s ukupno 1026 pozitivnih na koronavirus. Broj je nastavio rasti sljedeća dva tjedna pa smo sredinu kolovoza dočekali s 1977.

To je porast od 53,6% u odnosu na prethodni tjedan i - gotovo dvostruko više u usporedbi s drugom polovinom srpnja.

Nastavi li se epidemiološka krivulja kretati uzlazno, imat ćemo jesen kakve smo se pribojavali.

Ako brojevi ne počnu padati, neizbježno je pooštravanje mjera.

- Neka događanja će se sigurno odvijati isključivo uz korištenje covid potvrda, neki ulazi na neka događanja sigurno, a kod drugih okupljanja to je maska, distanca, ograničenje broja sudionika, pitanje zatvaranja pojedinih djelatnosti i slično, navela je Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Šimetin Pavić.

Premijer Andrej Plenković se nada da rast broja novozaraženih Jadran neće gurnuti u crveno na europskoj covid karti.

- Mislim da je najvažnije da ostanemo u narančastom još sljedeći tjedan to je s aspekta trajanja sezone jedan signal pouzdanosti dolaska u Hrvatsku najbitnije i vjerujem da će se to i dogoditi, rekao je.


Da kraj sezone još nije ugrožen, s Hvara je poručio ministar zdravstva Vili Beroš  no objašnjava zašto je ipak važno ostati oprezan.

- Ako dođe do razbuktavnja ove epidemije da to može poremetiti planove u postsezoni, a isto tako može poremetiti naše zdravstvene planove, rekao je.

i za kraj - cijepljenje je jedini izlaz iz ovakvog života punog ograničenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!