Porast zloporabe stimulansa: kako se izvući iz pakla droge

18.08.2020.

19:09

Autor: I.D./Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
"To je jednostavno postao jedan od načina zabave - konzumacija stimulansa koji su definitivno dostupniji, cijena je pristupačnija."
Epidemiološke mjere uvedene zbog koronavirusa privremeno su zaustavile krijumčarenje droge, stoga je u prvih sedam mjeseci ove godine 300 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga manje nego u istom razdoblju lani, odnosno gotovo 16%. Ipak, ovisnost o marihuani te osobito kokainu i amfetaminima i dalje je u porastu.

Ivana Šantek je iz pakla droge izašla prije 7 godina. Samohrana majka sada drugima pomaže da učine isto.

- Jer ideš od sebe. Onda ti je lakše nekome drugome pomoći i drugi znaju što si ti prošao kroz cijelo to drogiranje i svega što se izdešavalo, kaže Ivana.

Bila je tek "klinka", kaže, sve je počelo s marihuanom i izlascima kada je imala samo 14 godina. Droga joj je predstavljala olakšanje, izlaz iz svih problema.

- Onda je krenuo ecstasy i druge gluposti, na kraju sam došla do heroina, nakon toga metadon i ustvari je metadon bio problem skinuti jer sam bila na igli i nisam se mogla maknut od toga, kaže.

Njezin put prema izlječenju počeo je u bolnici Vrapče, pod budnim okom doktora Ivana Ćelića.

- Ta početno uspostavljena apstinencija kada ih rješavamo fizičkih simptoma, dakle bolova u kostima i zglobovima to se provodi pod kontroliranim medicinskim uvjetima, a poslije je potrebna više psihoterapija, rehabilitacijski proces, kaže dr. Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

Ovisnost je najčešće recidivirajuća bolest i samo mali broj - od 10 do 15% ovisnika o teškim drogama uspije uspostaviti i održati apstinenciju. A u tome im je potrebna pomoć.

- Mi smo im ovdje druga obitelj, ako nemaju svoju bazičnu obitelj, ako nemaju gdje jesti, ako se nemaju gdje istuširati, mi to sve nudimo ovdje u savjetovalištu, kaže Miroslava Rožanković, predsjednica humanitarne organizacije "Zajednica Susret".

Trendovi pokazuju da je u porastu ovisnost o stimulansima.

- To je jednostavno postao jedan od načina zabave, dakle konzumacija stimulansa koji su definitivno dostupniji, cijena je pristupačnija, kaže dr. Ćelić.

Kokain je preplavio europsko, ali i hrvatsko tržište. Samo u Zagrebu u posljednjih 5 godina njegova potrošnja porasla je za 300%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!