17:40 / 10.01.2020.

Autor: Ivica Grudiček/V.K./HRT

Porastao broj naleta vozila na divlje životinje

-

-

Foto: - / -

Prema informacijama iz varaždinske policije, porastao je broj naleta vozila na divlje životinje. Najviše je nesreća u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
Prema informacijama iz varaždinske policije, porastao je broj naleta vozila na divlje životinje. Najviše je nesreća u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Iz policije pozivaju vozače na oprez.

Gotovo da ne postoji vozač s varaždinskog ili međimurskog područja koji nije imao bliski susret s divljom životinjom. Životinja u nesrećama nerijetko smrtno strada, a vozač pretrpi materijalnu štetu. U mjesec dana na varaždinskom području dogodilo se desetak takvih nesreća.

- Imamo dosta naleta u zadnje vrijeme, nema dana, ali ni tjedna da se ne dogodi nalet, najviše na srneću divljač, govori Branko Kostanjevec, Lovačka udruga "Fazan Varaždin".

Policija bilježi više od 1100 naleta tijekom godine na razini države, prosječna šteta iznosi oko tisuću eura. Prije nekoliko godina svako je lovačko društvo bilo odgovorno za plaćanje odštete vozačima, danas - postoji jedinstvena polica osiguranja. Osiguranje preko Hrvatskog lovačkog saveza može isplatiti odštetu do 100 tisuća kuna.

- S policom od 250 tisuća kuna koju mi plaćamo na razini županije, odnosno države koja je na razini 25 milijuna kuna smo osigurani i iz tog se osiguranja isplaćuje šteta, ističe Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije.

No, ako vozač ne poštuje propise, vozi prebrzo, ima alkohol u krvi i ne poštuje upozorenje za divljač - odštetu neće dobiti. Lovačke se udruge zauzimaju za to da nalet na životinju postane dio - obveznog auto osiguranja.

- Nalet na divljač je viša sila, to ne mogu spriječiti ni lovci ni prometni znakovi. To bi bilo po nekim izračunima 40 kuna da je na nivou države, ali kod nas za to nema interesa, ističe Kostanjevec.

Zaključimo - ako udarite životinju, a niste poštovali prometne propise, možete očekivati kaznu od 1000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!