16:12 / 04.11.2019.

Autor: Zrinka Perić/P.F./HRT/Hina

Porazni podaci o smrti na cestama: zašto se vozi prebrzo?

Snimila: Zrinka Perić

Snimila: Zrinka Perić

Foto: - / -

U prometnoj nesreći kod Vinkovaca smrtno je stradalo dvogodišnje dijete.
Policijski službenici proteklog su vikenda od 1. do 3. studenoga u nadzoru prometa u cijeloj Hrvatskoj utvrdili ukupno 3.491 prekršaj, a u razdoblju od 30. listopada do 3. studenoga na hrvatskim prometnicama  dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je poginulo 12 osoba, priopćeno je iz MUP-a.

U akciji pojačane kontrole prometa na području svih policijskih uprava, utvrđeno je 270 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola od 4,29 g/kg izmjerena je kod vozača na području PU Međimurske.

Policija je utvrdila 1.584 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Zadarske od 228 km/h. Utvrđeno je i 302 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 87 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje.

Za pogibelji kriv ljudski faktor odnosno prevelika brzina

Iz MUP-a ističu da se usprkos navedenim aktivnostima policije, u razdoblju od 30. listopada do 3. studenoga na prometnicama Hrvatske dogodilo osam prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 12 osoba, četiri su osobe zadobile teške ozljede, a četiri lakše ozljede.
U prometnim nesrećama u 4 dana poginulo 11 osoba
U svih osam prometnih nesreća, krivac je ljudski faktor, odnosno kao uzrok nastanka prometne nesreće utvrđena je - brzina kretanja vozila neprilagođena uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć).

I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja, prilikom čega dolazi do sudara vozila iz suprotnog smjera ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta vozila na pješake ili bicikliste. 

Od navedenih osam nesreća, četiri nesreće skrivile su osobe mlađe životne dobi, starosti od 17 do 22 godine.

Najviše pijanih vozača na području PU splitsko-dalmatinske

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, njih 39, dok je najmanje utvrđeno na području PU bjelovarsko-bilogorske, dubrovačko-neretvanske, krapinsko-zagorske te ličko-senjske, gdje su zabilježena tri takva prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 214 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU primorsko-goranskoj, 16 takvih prekršaja.

Najviše prekršaja u vožnji pod utjecajem alkohola počinili vozači od 18 do 24 godina

Analizom je utvrđeno kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (85 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa zatečeno je i 17 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. recidivisti, a koji su počinili 18 teških prekršaja, od vožnje u pijanom stanju, vožnje bez položenog ispita do vožnje usprkos izrečene mjere zabrane upravljanja vozilom.

U prometnoj nesreći kod Vinkovaca poginulo dvogodišnje dijete

U prometnoj nesreći kod Vinkovaca smrtno je stradalo dvogodišnje dijete. Ostali sudionici prometne nesreće izvan su životne opasnosti, doznajemo. Policijska uprava vukovarsko-srijemska objavila je da se oko 10.20 na cesti Ostrovo-Tordinci dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a četiri su ozlijeđene.

Policija je objavila da je 32-godišnjakinja iz Vinkovaca upravljala osobnim vozilom marke "Renault" iz smjera Tordinaca u smjeru Ostrova. Zbog neprilagođene brzine, u zavoju je prešla na suprotni kolnički trak te udarila u osobno vozilo marke "Volkswagen" koje je dolazilo iz suprotnog smjera.

Od posljedica prometne nesreće smrtno je stradalo 2-godišnje dijete koje se nalazilo u vozilu marke "Renault", a četiri osobe su ozlijeđene. Njima je pružena liječnička pomoć u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima.

Ozlijeđeni su 32-godišnjakinja i 5-godišnjakinja iz Vinkovaca koje su se nalazile u osobnom vozilu marke "Renault" te u drugom vozilu  43-godišnjak i 38-godišnjakinja iz Silaša.

Neslužbeno doznajemo da je u "Renaultu" bila majka i dvoje djece, od kojih je dvogodišnjak nažalost smrtno stradao, a majka i kćer ozlijeđene.

Zbog očevida je cesta Tordinci-Ostrovo nekoliko sati bila zatvorena za promet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!