Što nam donosi ukidanje prireza?

25.05.2023.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zagreb

Zagreb

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Dan nakon Vladinog predstavljanja porezne reforme, s kojom će od 1. siječnja porasti plaće zaposlenima s nižim dohotkom, ne prestaju se nizati reakcije. Gradonačelnik Zagreba već je najavio povećanje stopa poreza na dohodak, a saborska je opozicija zabrinuta i za budućnost mirovinskog sustava.

U velikim gradovima prihodi od poreza na dohodak, od 2017. do lani, znatno su porasli. U Rijeci 32, u Zagrebu 39, a u Splitu 58 posto, kaže premijer. Stoga od njih očekuje da do kraja godine pripreme odluke o poreznim rasterećenjima zaposlenih.

Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima obvezu biti u suficitu 5 godina, zato što je, kaže gradonačelnik Tomašević, prethodna vlast odgovorna za ilegalni deficit od milijardu i 400 milijuna kuna. Kako ne bi dizali cijene usluga, morat će povećati stope poreza na dohodak.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u četvrtak da će Zagreb ukidanje prireza nadoknaditi maksimalnim stopama poreza na dohodak, pa se porezno opterećenje za građane u tom dijelu neće mijenjati.

Morat ćemo staviti stopu poreza na dohodak na maksimum, i za nižu i za višu stopu, zbog deficita koji nam je ostavljen u nasljeđe, a smatramo da je to i socijalno pravednije nego da manjak prihoda kompenziramo kroz povećanje cijena, rekao je Tomašević novinarima na glavnom zagrebačkom trgu.

Istaknuo je da još uvijek nemaju točne podatke bez koliko će prihoda ostati gradski proračun zbog porezne reforme. No, ukidanje prireza, za koji je Vlada dala mogućnost da se kompenzira dodatnim stopama poreza na dohodak, nije jedina osnova.

Zbog povećanja osobnog odbitka, procjenjuje se da će proračun ostati bez 40 milijuna eura godišnje, a treća osnova po kojoj će smanjiti gradski prihodi je povećana granica za višu stopu poreza na dohodak.

Ona je do sad bila 47 tisuća eura, i povećala se na 50 tisuća. I tu će se smanjiti prihodi Grada Zagreba, i to posebno Zagrebu, jer najviše onih koji plaćaju poreznu stopu od trideset posto živi u Zagrebu", rekao je.

Komentirajući izjave iz Vlade da su jedinice lokalne samouprave ostvarile nagli rast i višak prihoda, poručio je kako je Zagreb jedini u Hrvatskoj zbog nakupljenog deficita u proračunu dužan pet godina za redom imati višak.

Moguće je nadomjestiti manjak novca bez poskupljenja usluga


Zbog tog deficita Zagreb je jedini u Hrvatskoj po šest mjeseci kasnio u plaćanju privatnim tvrtkama i gradskim ustanovama, što su vrtići, što je nezakonito, kaže Tomašević.


Na pitanje hoće li se manjak novca u proračunu nadoknaditi poskupljenjima, Tomašević je rekao da će o načinima na koji će se namiriti taj novac razgovarati s koalicijskim partnerima.


Moguće su različiti načini kako da to nadomjestimo, a da što manje ili uopće ne poskupljujemo usluge, dodao je.


HDZ-ov gradonačelnik Bakra, pak, u Saboru poziva velike gradove da slijede njegov primjer. Bez prireza je oduvijek, a višestruko je povećao prihode i radna mjesta.

- Ovo je jednostavno test za sve nas, načelnike i gradonačelnike da se vidi kakav je tko menadžer i tko na koji način vodi svoj grad, smatra Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra.

Pokušaj Vlade da među gradovima i općinama izazove konkurenciju, nije ekonomski opravdan kaže predsjednik Društva ekonomista.

- Taj pristup konkurencije među lokalnim jedinicama je potpuno pogrešan i politički vrlo štetan. U svakom slučaju moje mišljenje je da porezni sustav i prireze nije trebalo uopće dirati, to neće imati nikakvog ekonomskog efekta, ali imat će dodatnih transkacijskih troškova, kazao je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Plaće građana treba povećati boljim razvojnim politikama, kaže Jurčić, a suvišnim smatra i zadiranje u mirovinske doprinose koje će, tvrdi, povećati državni deficit. Da su uzdrmani temelji cijelog mirovinskog sustava, smatra Davorko Vidović, nekad resorni ministar.

- Postavlja se pitanje što će biti za pet godina s ovim iznosima, pojavit će se zahtjevi da se indeksira taj iznos od 300 eura.

- Sustav je definitivno pokvaren, razmontiran i to je dalekosežna negativna posljedica za cijeli sustav, smatra Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata.

U prvi mirovinski stup već se ionako 40 posto novca uplaćuje iz proračuna, kaže ministar Primorac.

- Tako će biti i dalje samo će se sada taj dio koji se nadomješta iz državnog proračuna malo povećati, rekao je Marko Primorac, ministar financija.

Mirovine će biti jednake, kaže ministar, kao da su građani sami uplaćivali iznos za njih u cijelosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!