17:10 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Porezne olakšice za ulaganje u istraživanje i razvoj

-

-

Foto: - / -

Tvrtke će moći prijaviti troškove plaća, opreme i amortizacije, a maksimalne potpore bit će do 300.000 eura po projektu.
Tvrtke koje će raditi na novim proizvodima ili poboljšavanju postojećih moći će računati na znatne porezne olakšice. One će iznositi od maksimalno 50 tisuća eura ako je riječ o studijama izvedivosti, pa sve do 300 tisuća eura ako se radi o temeljnim istraživanjima.

Dakle, za te iznose će se umanjiti porez koji će te tvrtke plaćati ako u Ministarstvu gospodarstva procijene da je ono što su prijavile u kategoriji troškova istraživanja i razvoja.

U Vladi vjeruju da će ovakve mjere potaknuti izvoz i povećati konkurentnost gospodarstva, a ovakvim su mjerama očekivano zadovoljni i poduzetnici, jer kažu da od 2014., kada su ti poticaji ukinuti, ulaganje u istraživanje i razvoj bilo je prepušteno isključivo tvrtkama, iako su upravo ti sektori oni koji donose dodanu vrijednost gospodarstvu.Poduzeća, koja će se javljati za korištenje ove potpore, moći će se, naravno, javljati i za korištenje nepovratnih sredstava iz EU fondova i drugih vrsta državne pomoći, ali ukupan iznos svih vrsta pomoći koje jedan projekt može iskoristiti ograničen je ovim limitom, izjavila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!