Porfirije Perić služio liturgiju u rodnom mjestu Nikole Tesle

02.08.2022.

12:14

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina/T.D.

Porfirije Perić

Porfirije Perić

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

U Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, danas je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić služio liturgiju i posvetio hram svetih apostola Petra i Pavla. U tom hramu 1856. kršten je Nikola Tesla, a svećenik je bio njegov otac Milutin. 

Izgrađen u 17. stoljeću, hram je teško oštećen tijekom Drugog svjetskog rata, zatim i tijekom Domovinskog. Patrijarh je istaknuo da su hramovi mjesta okupljanja pred licem Božjim i da uvijek treba težiti da budemo bolji bilo da smo u Hrvatskoj ili na nekom drugom mjestu.

- Ako se ja ne trudim da budem bolji nego dozvoljavam da u meni divlja i sjeta i samoljublje i gordosti i uvredljivosti ljubomora, onda niti svijet oko sebe neću vidjeti čak ni onakav kakvim jeste, ni druge ljude, nego ću ih uvijek vidjeti gorima. Ako prepoznajem svoj nedostatak i trudim se da budem bolji, onda ću i druge ljude vidjeti boljima. U najmanju ruku, imat ću više snage da se borim za njih, upravo za onakve kakvi jesu, rekao je Porfirije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

- Ovaj nas hram na to poziva, na vjeru u Hrista, na ljubav prema njemu i da se ugledamo na primjer apostola Petra i Pavla, da se okupljamo u miru, u ljubavi, u radosti, kazao je Porfirije dodavši da je Bog otac svih i svi su ljudi braća.

U izjavi novinarima Porfirije istaknuo da nije prvi put u Smiljanu i raduje se što je služio liturgiju, uvijek ga raduje kada posvećuje crkve, jer su to mjesta sabiranja.

Na pitanje je li zadovoljan zajedništvom u Hrvatskoj patrijarh je odgovorio kako uvijek i na svakom mjestu može i treba bolje, uvijek se trebamo truditi da svakoga dana činimo sve više i sve bolje, bilo gdje da smo, u Hrvatskoj ili na nekom drugom mjestu.

Zamjenik župana Ličko-senjske županije Milan Uzelac ocijenio je da su u propovijedi sve riječi bile mudre, birane pažljivo, da ne bi ikog uvrijedile, a on ih je doživio kao poruku za mir za nas sve koji smo ovdje i za mir među Srbima i Hrvatima.

Prije odlaska Porfirije se družio se s Ličanima i vjernicima iz svih krajeva Hrvatske koji su došli u Smiljan, te je inicirao i poslušao nekoliko napjeva folkloraša iz dalmatinske Bukovice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!