Tragičan porođaj: Struka i udruge upozoravaju na zakon

11.02.2021.

20:39

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/HRT/IMS

Porod kod kuće završio tragično

Porod kod kuće završio tragično

Foto: Dnevnik / HRT

Obitelj u Ivancu odlučila se na porođaj u svome domu. No ono što je trebalo donijeti radost, donijelo je tugu. Novorođenče nije preživjelo. I dok policija istražuje slučaj, stručnjaci i udruge preispituju postojeće zakone.


Ni hitna pomoć niti neonatolozi nisu uspjeli reanimirati novorođenče. 

- Prema riječima supruga na porodu je prisustvovala dula. Stručni kolegij službe za ginekologiju osuđuje ovakvo postupanje i ne podržava porođaje van bolnice jer se kod svakog porođaja mogu dogoditi nepredviđene situacije, rekla je Ivana Risek, voditeljica Službe za ginekologiju i opstetricije, OB Varaždin.

Slučaj istražuje varaždinska policija. Dio struke i udruge problem vide i u zakonskoj regulativi. Mogle bi pomoći i primalje, no ni to zakonom nije uređeno.

- Imamo oko 300-ak prvostupnica primaljstva koje po Zakonu o primaljstvu mogu samostalno nadzirati niskorizične trudnoće i samostalno asistirati, rekla je Erika Spirić, predsjednica Vijeća Hrvatske komore primalja.

- Vrijeme je da ministarstvo zdravstva to prepozna. Primaljska skrb nije luksuz, ona je dio rješenja kvalitetne skrbi u rodilištima i izvan njih, kaže Daniela Drandic, voditeljica programa "Reproduktivna prava", udruga Roda.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti porođaj kod kuće nije zabranjen, ali ni reguliran.

- Za to nisu ostvareni preduvjeti kako bi on bio siguran. Moramo razmišljati o nečijoj želji da rodi kod kuće. Ja tu želju apsolutno shvaćam, međutim sve žene koje žele roditi kod kuće moraju shvatiti da je rizik rađanja kod kuće ekstreman i jako velik, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

Ginekolozima rodilje objašnjavaju motive.

- Često čujemo od žena da se one kod kuće osjećaju sigurnije. One se ne mogu osjećati sigurnije, već komfornije. Moje osobno mišljenje je da porod kod kuće sigurno nikad ne može pružiti onu sigurnost koju pruža porođaj u bolnici, kaže Gordan Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu Klinike za ženske bolesti i porođaje KBC-a Zagreb.

Dokazuje to i ova tužna priča u kojoj je tek rođeno dijete izgubilo život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!