Poruka pravobraniteljice za djecu u povodu ljetnih školskih praznika

05.07.2022.

10:40

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

 Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je poruku u povodu ljetnih školskih praznika u kojoj upozorava na situacije koje zahtijevaju pojačan oprez te apelira na javnost, roditelje i nadležne službe da djeci omoguće ugodne, ispunjene i sigurne praznike.

Navodeći različite situacije koje zahtijevaju pojačan oprez, pravobraniteljica u poruci poziva lokalne zajednice, udruge, sportske, obrazovne, kulturne i vjerske organizacije, te centre za djecu, mlade i obitelj da osiguraju djeci raznovrsnu ponudu slobodnih aktivnosti kako bi ljeto provela u poticajnom i sigurnom okružju, s posebnim naglaskom na djecu korisnike socijalne pomoći i onu s teškoćama u razvoju.

Na roditelje, nadležne službe i sve druge koji mogu utjecati na kvalitetu života djece i njihovu sigurnost u zajednici apelira da obrate pozornost na pojačane rizike kojima djeca mogu biti izložena tijekom praznika. Upozorava na nužnost osiguranja sigurnosti na igralištima, igraonicama i u ljetnim kampovima, a vozače da obrate pozornost na djecu sudionike u prometu.

Na roditelje apelira da tijekom godišnjih odmora sa svojom djecom što više vremena kvalitetno provedu i vode računa o njihovoj sigurnosti na igralištima, u prometu, na plaži i svim ostalim aktivnostima. Roditelje koji žive odvojeno poziva da budu podrška djetetu prilikom odlaska na praznike kod drugog roditelja.

Djecu treba zaštititi od gospodarskog iskorištavanja

Budući da se ljeti u ugostiteljskoj djelatnosti i trgovini nerijetko zapošljavaju maloljetnici, upozorava da djecu treba zaštititi od gospodarskog iskorištavanja i obavljanja štetnih poslova, a na roditelje apelira da djecu ne izlažu prevelikim opterećenjima kad ih angažiraju u poljoprivrednim radovima.

Kako je ljeti povećan broj djece koja prose na ulici i prometnicama, pravobraniteljica apelira na građane da obavijeste policiju kad uoče dijete koje prosi ili sudjeluje u prosjačenju s odraslom osobom.

S obzirom da su ljeti učestali nedopušteni noćni izlasci djece mlađe od 16 godina uz pojačanu konzumaciju alkohola i opijanje, upozorava da zakon zabranjuje noćne izlaske djece mlađe od 16 godina bez nadzora odrasle osobe u vremenu od 23 do 5 sati te poziva roditelje da vode računa o potencijalnim opasnostima koje prijete djeci. Kao još jedan ljetni pojačani rizik izdvaja pretjeranu izloženost internetskim sadržajima.

Pravobraniteljica također poziva medije da informiraju javnost o ponudi raznovrsnih aktivnosti za djecu u lokalnoj zajednici, ali i o potencijalnim izazovima koji zahtijevaju pojačan oprez i brigu odraslih o djeci, te da i sami redovito nude kvalitetne medijske sadržaje za djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!