15:24 / 19.12.2018.

Autor: D.M./HRT

Poruka premijera: Pomirba, suživot i dijalog

Foto: ilustracija, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vukovarski HDZ reagirao je na izjave zamjenika gradonačelnika Srđana Milakovića koji je "Oluju" nazvao etničkim čišćenjem. Zahtijevaju zabranu djelovanja njegove stranke - DSS-a.
Premijer Andrej Plenković, komentirajući tenzije u Vukovaru još je jednom ponovio kako je važno da se utvrdi istina o Vukovaru i pozvao sve da se drže osnovih poruka Tuđmanove mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja - Pomirba, suživot i dijalog. Ponovno se zauzeo za rješavanje pitanja ratnih zločina i kažnjavanje odgovornih, ali i naglasio potrebu stvaranja ozračja razumijevanja, tolerancije, međusobnog poštovanja, a ne dizanja tenzija.

- Moramo razriješiti ratne zločine, odgovorni trebaju odgovarati, ali isto tako trebamo stvarati ozračje tolerancije, razumijevanja, međusobnog respekta, a ne dizati tenzije. To je bit i poruka i mene kao predsjednika Vlade i kao predsjednika stranke. Više sam to puta objasnio članstvu i sutra ću to objasniti i Središnjem odboru, jer očito je da tu poruku treba još snažnije podcrtati, istaknuo je Plenković. -Svako dizanje tenzija može imati spiralni efekt koji, kao što nam je poznato iz povijesti, nije lako kontrolirati i zato ga treba zaustaviti odmah, dodao je.Vukovarski HDZ reagirao je na jučerašnje izjave zamjenika gradonačelnika Srđana Milakovića koji je "Oluju" nazvao etničkim čišćenjem. Zahtijevaju od mjerodavnih institucija da zabrane djelovanje njegove stranke - DSS-a, a time i drugim ekstremnim pojedincima koji sudjeluju u obnašanju vlasti. HDZ-ov koalicijski partner u Vukovaru, HKS, traži od Milakovića da podnese ostavku.

- Od dotične osobe tražimo da podnese neopozivu ostavku na mjestu zamjenika gradonačelnika Vukovara jer smatramo da osoba koja ne poštuje temelje ove države ne bi smjela predstavljati nikakvu instituciju, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini, rekao je predsjednik HKS-a Vukovar Filip Sušac.

- Zgroženi smo njegovim izjavama. Previše truda je uloženo od '97. na stvaranju dobrih međunacionalnih odnosa i ne možemo dopustiti da netko provodi velikosrpsku politiku kako u Hrvatskoj tako i u samom gradu Vukovaru, poručio je predsjednik HDZ-a Vukovar Damir Barna.Zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Srđan Milaković upozorio je na konferenciji za medije na kako kaže - nikad gore ozračje za pripadnike srpske zajednice u Vukovaru. Gradonačelnika Ivana Penavu optužio je da mu onemogućuje normalno obavljanje posla.

- Da bismo bili priznati sugovornici, prethodno bismo se trebali odrediti prema ratu, prema Oluji. Čini se da trebamo imati popis dodatnih uvjeta koji su preduvjet za naše političko delovanje. Nije, izgleda, dovoljno da u skladu s važećim pozitivnim propisima RH izađemo na izbore i budemo izabrani na tim izborima, kaže Srđan Milaković. On je na konferenciji predstavio popis s imenima "42 vukovarskih Srbina ubijena ili nestala u lipnju, srpnju i kolovozu 1991.".- Nažalost, među nama postoje ljudi poput Srđana Milakovića kojima je prihvatljiva velikosrpska politika pa na tragu toga akciju Oluja nazivaju etničkim čišćenjem, "bit će mesa, klat ćemo Hrvate" - pjesma nama toliko poznata im je prihvatljiva ili im se nije dogodila i s takvim ljudima nema razgovora, kompromisa i treba im zabraniti djelovanje u javnom prostoru ove države, poručio je gradonačelnik Ivan Penava.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!