Poruka s kongresa u Osijeku: "COVID je i dalje tu i neće nestati"

19.05.2023.

13:22

Autor: Hina/HRT

Miroslav Venus

Miroslav Venus

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

O kontinuitetima, izazovima i budućnosti epidemiološke struke raspravlja se na 5. Hrvatskom epidemiološkom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem, koji se od 18. do 21. svibnja održava po prvi puta u Osijeku. 

Na kongresu, čiji su organizatori Hrvatsko epidemiološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, sudjeluje više od 150 eminentnih stručaka i znanstvenika. Oni će tijekom četiri dana njegova trajanja raspravljati o prevencijama bolesti i unaprjeđenju zdravlja, cijepljenju, COVID-u, epidemijama zaraznih i nezaraznih bolesti, izazovima novih bolesti i bolestima koje nam se vraćaju, okolišu i zdravlju epidemiološkim istraživanjima i epidemiološkim metodama.


Predsjednik Kongresa Miroslav Venus, predsjednik Epidemiološkog društva Hrvatske liječničke komore, podsjetio je da se Kongres održava svake četiri godine, pa je tema pandemije COVID-19 svakako dominantna tema njegova petog izdanja.


- Kada kažemo da je s COVID-om gotovo možda treba objasniti da je COVID i dalje tu i on neće nestati, iako smo se mi na njega i on na nas adaptirali, istakao je Venus dodajući da smo preboljenjem ili cijepljenjem stvorili određen imunitet te virus više, osim za vulnerabilne dijelove stanovništva, ne predstavlja veliku ugrozu.


Napominje kako se moramo naučiti živjeti s njim i sve ono što je bilo obveza sada je preporuka, a ljudi se i dalje mogu pridržavati svih mjera zaštite od COVID-a unatoč tome što nisu obvezne.


Na upit što nam slijedi nakon COVID-a, Venus je upozorio da se u posljednje vrijeme govori sve više o virusu majmunskih boginja a i ptičja gripa se u pojedinim dijelovima javlja i razvija.


- Imamo poznat i slučaj smrti od ptičje gripe u Kambodži gdje je umrla djevojčica a razbolio se i njezin otac, zaključuje Venus.


Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković podsjetila je da Grad ima izvrsnu suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo jer je svima u interesu unaprijediti javno zdravstvo i zdravlje građana.


Održavanje 5. Hrvatskog epidemiološkog kongresa u Osijeku zamjenik Osječko-baranjskog župana Mato Lukić iskoristio je da se javno zahvali svim epidemiolozima i stručnjacima na doprinosu koji su dali u borbi protiv COVID-a i zaštiti stanovništva te županije.


Četverodnevni program Kongresa namijenjen je epidemiolozima i znanstvenicima, ali i stručnjacima drugih specijalnosti kako medicinske tako i nemedicinske struke. Sudjeluje više do 150 sudionika iz Hrvatske i inozemstva među kojima su međunarodni predavači iz Italije, Slovenije i BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!