Poruka SDSS-a: Zagreb i Beograd dužni ljudima donijeti mir, stradalnicima pijetet

09.10.2020.

16:27

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Liste osumnjičenika prema kojima su provedena uhićenja u Negoslavcima vidi kao privatne liste s političkim sponzorstvom i podrškom.
Dva dana nakon uhićenja osumnjičenih za ratne zločine iz Negoslavaca, u to mjesto stigli su lideri SDSS-a i poručili da nitko nije kriv dok mu se zločin ne dokaže na sudu. Podsjećaju i da osumnjičenici godinama nisu bježali niti se skrivali od istražitelja.

Negoslavci su zbog uhićenja osumnjičenika za ratni zločin postali stigmatizirano selo. Upozorili su na to čelnici SDSS-a koji podsjećaju da bi država trebala pokazati profesionalnost i nepristranost prema svim svojim građanima. 

- Pozivam sve istražne organe sa svim formalnim i neformalnim istražiteljima da sa jednakim intenzitetom nastave davno zaboravljene istrage sa nestancima Srba u Vukovaru prije ratnih događanja jer je očigledno da se tim pitanjem nitko ne bavi, rekla je potpredsjednica SDSS-a Dragana Jeckov.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac optužio je hrvatsku državu da zataškava ratne zločine nad Srbima. Pita zašto nitko nije odgovarao za progon gotovo 300.000 Srba iz Hrvatske.

- I o tome više nećemo šutjeti pa makar to poremetilo najbolje tokove koje smo proteklih nekoliko godina poduzeli, a to je pomirenje Hrvata i Srba na najbolnijim mjestima, rekao je Pupovac.

A bolne su, poručuje Pupovac, i metode kojima se koriste istražitelji kad se bave srpskim zločinima. 

- Čujemo da se aktivnosti rade i na nekim drugim županijama, Vama susjednima uz nešto grublje tehnike obrade svjedoka nego što je to bio slučaj ovdje, rekao je Pupovac.

Lideri SDSS-a poručuju i da u Negoslavce nisu došli kako bi zataškali srpske zločine na Ovčari ili bilo gdje u Hrvatskoj. Ističu da je i za Srbe bolno što se dogodilo na Ovčari pa će zato i dalje dolaziti klanjati se žrtvama.  

- Politika SDSS-a je da svaki zločinac ima ime i prezime kao i što žrtva treba imati ime i prezime i ne treba imati nacionalnost. To je ono za što se mi zalažemo, rekla je Jeckov.

Za kraj poslana je i jasna poruka - Zagreb i Beograd su, kažu, dužni ljudima donijeti mir, stradalnicima osigurati pijetet, a ne na patnjama Hrvata i Srba hraniti političke hijene s obje strane granice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!