Poruka vlasnice jednog doma za starije iz Koprivnice

22.04.2020.

17:24

Autor: Andrijana Gregur, Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Iako im je ovih dana pomoć stigla u obliku zaštitne opreme, nisu svi zadovoljni. Smatraju da je pomoć skromna i nedostatna.
Na koprivničko-križevačkom području sveukupno je 40 domova za starije i nemoćne osobe. Iako im je ovih dana pomoć stigla u obliku zaštitne opreme, nisu svi zadovoljni. Smatraju da je pomoć skromna i nedostatna.

- Koronavirus: Novo žarište u domu u Koprivnici

Jelena Kosi iz Koprivnice vlasnica je Doma za starije i nemoćne osobe "Baka Ilona" u Koprivnici. Ima 26 štićenika i 13 zaposlenika. Za sve mora osigurati zaštitnu opremu zbog epidemije. I to ne bi bio problem da oprema nije višestruko poskupjela.

- Samo doći do tih zaštitnih maski i rukavica je izuzetno teško. Drugo, prije pojave korone ja sam kutiju maski, odnosno rukavica plaćala 39 kuna. Cijena sad jedne kutije rukavica je 262 kune. Dakle, sedam puta veća, kaže.

Stoga je uputila dopis na sve mjerodavne adrese. Pa i na županijski Stožer civilne zaštite da njoj i za još 37 privatnih domova na koprivničko-križevačkom području, pomogne u nabavi zaštitne opreme. Odgovor nije dobila, no oprema je u njezin dom stigla. Ali ne viziri, odijela i beskontaktni toplomjeri.

Istina je, tvrdi - dobili su dvije kutije maski od po 20 komada i dvije kutije rukavica što je njezinu timu dostatno za jedan dan. Podijeljeno je ono, tvrde u koprivničko-križevačkom Stožeru civilne zaštite, što je njima donirao Nacionalni stožer.

- Iz robnih rezervi dobili smo odmah kriterije i količine koje - komu koliko ide. Naše operativne snage sustava civilne zaštite i djelatnici HGSS-a proslijedili su tu opremu u domove, kaže Ratko Ljubić, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Ironija je, kaže vlasnica privatnog doma, što su formirani timovi kojima je zadaća provjeriti poštuju li se mjere zaštite. U Dom ih nije pustila, jer je, zbog sezonske gripe, donijela odluku o zabrani posjeta davno prije pojave koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!