21:24 / 24.06.2020.

Autor: D.M./I.D./HRT

Poruke iz Vlade: Ovo nije sprint, slijedi faza suživota s virusom

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku današnje sjednice Vlade na rast broja zaraženih u Hrvatskoj.
Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku  današnje sjednice Vlade na rast broja zaraženih u Hrvatskoj.- Nakon uspješne borbe u prvom valu, virus je opet tu. Zahvaljujući našim pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju svih naših sugrađana uspjeli smo obuzdati širenje virusa u ožujku i travnju i nakon toga smo racionalno počeli popuštati mjere u tri faze. To je bilo ispravno i učinkovito jer smo u punih 25 dana zabilježili svega 12 oboljelih, kazao je premijer Andrej Plenković u uvodnom izlaganju.

U istom razdoblju, dodao je, Slovenija je imala 31 oboljelog, Slovačka 49, Mađarska 38, BiH više od 700, Bugarska više od 1000 (...). Italija, Njemačka, Poljska, Francuska i Španjolska su imale od 8 do 13 tisuća ljudi.

Naglasio je da su bili svjesni da je postupno otvaranje granica prema stranim turistima potencijalni rizik, ali da je zato otvaranje bilo ciljano prema zemljama s dobrom epidemiološkom slikom - što se pokazalo, kaže, uspješnim. U Hrvatskoj je trenutno više od 230 tisuća turista.

"Moramo biti spremni na izbijanje pojedinih žarišta"

- Najnoviji porast novooboljelih je signal da se i dalje moramo pridržavati mjera. Razumljivo je da je došlo do određenog opuštanja. Virus se širi sporije u ljetnim mjesecima i naš suživot s njim se nastavlja. Učinit ćemo sve da ga održimo na što nižoj razini i u tom pogledu moramo biti spremni na izbijanje pojedinih žarišta. No moramo i voditi računa da održimo gospodarstvo i turizam. Na tom tragu ćemo nastaviti voditi našu politiku, kazao je premijer.

- Ovo očito nije sprint, nadamo se da nije maraton, očito je borba na srednje pruge i moramo imati nove reflekse, poručio je Andrej Plenković.

Naglasio je da je Vlada napravila ogromne mjere "zahvaljujući kojima je spašeno 600.000 radnih mjesta i oko 103.000 poduzeća koja su koristila mjere u ožujku, travnju i svibnju".

Božinović: Slijedi faza suživota s virusom

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je na sjednici Vlade da je bilo za očekivati da će nakon razdoblja vrlo niskih brojeva zaraze uslijediti faza reaktiviranja gospodarstva. Ponovio je da slijedi faza suživota s virusom, da će broj oboljelih rasti, ali da će on biti manji ako se pridržavamo svih mjera HZJZ-a.

- Sustav je postavljen tako da se, kada se pojavi neko žarište, kao u Đakovu ili u bolnici u Zagrebu, brzo izlazi na teren, love se kontakti i situacija se stavlja pod kontrolu. Primijetili smo i da je većina prvih slučajeva koji su uslijedili nakon reaktivacije bila uvezena, ali i da je do širenja virusa došlo unutar zatvorenih prostora. Zato su donesene odluke o novom režimu na graničnim prijelazima te o korištenju maski za lice i medicinskih maski u javnom prijevozu. Mjere neće morati i ne moraju trajati onako dugo kao u prvoj fazi jer moramo pokazati fleksibilnost, brze reakcije kada su u pitanju donošenje i popuštanje restriktivnih mjera, kako bi se stvorio pravi balans između održavanja gospodarstva, društvenog života i održavanja zdravlja građana, rekao je.

Naglašava da se u ukupnoj populaciji trebaju usvojiti navike koje će biti vrlo važne ako se obistine predviđanja novog vala virusa na jesen.

- Stožer civilne zaštite rukovođen zdravstvenom strukom na dnevnoj bazi prati situaciju, vrše se konzultacije, donose zaključci i mjere i odluke koje moraju biti racionalne i usmjerene na zaštitu zdravlja, gospodarskih aktivnosti, prije svega turizma. Bit ćemo uspješni ako svemu pristupimo zajedno, solidarno sa svim građanima, kazao je.

Potpora tvrtkama - sufinanciranje plaće i skraćeno radno vrijeme

Do sada je isplaćeno 5,3 milijarde kuna gospodarstvenicima pogođenim krizom. Priprema se i nova potpora koja će se dodjeljivati od prvog lipnja do kraja godine, rekao je na sjednici Vlade ministar rada Josip Aladrović. Potpora je zamišljena tako da se poslodavcima koji imaju poteškoća  i imaju potrebu za skraćenim radnim vremenom - sufinancira dio plaće sukladno skraćenom radnom vremenu. Potpora je namijenjena svim tvrtkama koje imaju više od 10 zaposlenih.Očekuje se veći broj novozaraženih

Državni tajnik Tomislav Dulibić iznio je na sjednici najnovije podatke o pandemiji koronavirusa u svijetu i Hrvatskoj. Kazao je kako se danas očekuje povećani broj oboljelih s obzirom na to da su gotovi dodatni testovi za psihijatrijsku bolnicu "Sv. Ivan" u Zagrebu i dodatni testovi u Đakovu. 

- Broj novooboljelih je počeo rasti, ali je većina slučajeva importirana, poglavito iz BiH. Stanje u Zadru je stavljeno pod kontrolu i dalje se prati. U Đakovu su epidemiolozi na terenu i u tijeku je klasifikacija kontakata. Virus se probio i u zdravstveni sustav, kazao je Dulibić koji je potom nabrojio novouvedene mjere. Naglasio je da je zdravstveni sustav spreman odgovoriti izazovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!