07:40 / 06.01.2018.

Autor: HRT

Poruke s prijma SNV-a uoči proslave pravoslavnog Božića

-

-

Foto: - / -

Primanju u hotelu Westin nazočio je premijer Andrej Plenković. U premijerovoj pratnji bili su ministri Davor Božinović, Marija Pejčinović Burić i Nina Obuljen Koržinek.
Na prijmu SNV-a uoči proslave pravoslavnog Božića uručene su godišnje nagrade SNV-a - za doprinos razvoju srpskih institucija, humanizam i antifašizam te Nagrada "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa. Na događaju u kristalnoj dvorani hotela Westin bili su premijer Andrej Plenković, ministri Davor Božinović, Marija Pejčinović Burić i Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici i mnogi predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života.U godini u kojoj se obilježava 200 godina od rođenja velikog Petra Preradovića, Milorad Pupovac u govoru je podsjetio na njegova  djela. "Kad bismo se mjerili prema njemu, ne bi mržnja prema Srbima bila mjera hrvatske slobode", kazao je. "Mi koji smo se ovdje okupili dijelimo jedno uvjerenje da u Hrvatskoj možemo stvoriti bolje društvo, zaustaviti odlazak iz ove zemlje i učiniti da svatko u njoj ima posla, da svatko u njoj ima osjećaj jednakopravnosti, da prosperitet i uzajamno poštovanje budu dominantne vrijednosti i orijentiri koje će prepoznavati naši građani", istaknuo je."Sve vas pozdravljam u ime Vlade i u svoje osobno ime u danu koji šalje poruku solidarnosti, mira i zajedništva, pruža se prigoda da ponovimo kako je moderno suvremeno hrvatsko društvo uključivo, društvo u kojem se Hrvati i nacionalne manjine dobro osjećaju", kazao je premijer Andrej Plenković. "Kada smo razmišljali o parlamentarnoj većini, rekao sam da je moje duboko opredjeljenje da pripadnici nacionalnih manjina moraju biti dio većine. Samo na taj način možemo zajednički rješavati pitanja važna za naše manjine, za njihova prava koja imaju po Ustavu. Možemo biti ponosni da smo zemlja koja daje velika prava manjinama i to je korisno, uzor smo mnogima, ali ih je malo to doseglo", istaknuo je. Na kraju svog izlaganja svima koji sutra slave Božić poželio je svako dobro. "Mir Božji Hristos se rodi", poručio je Plenković.


"Nema veće sreće nego kada volite ljude, a ja volim ljude. Hvala vam za sve ove godine tijekom kojih zajedno gradimo metropolu u kojoj ima mjesta za sve. Izgradili smo Zagreb po mjeri čovjeka, neka kolege iz europskih metropola dođu učiti kako se živi zajedno. Zagreb je najmultikulturalnija metropola, to je moj najveći projekt. Svim vjernicima pravoslavne vjere želim mir božji, Hristos se rodi", zaželio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!