Poruke sa sjednice Vlade

12.09.2019.

08:31

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Održana je još jedna sjednica Vlade u Banskim dvorima. Premijer Andrej Plenković komentirao je političke događaje.
Održana je još jedna sjednica Vlade. Na njezinu početku premijer Andrej Plenković komentirao je političke događaje.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- "Bez rješenja problema koeficijenata u obrazovanju, produbit će se nepravda"

Na početku o Dubravki Šuici.

-  Dubravka Šuica dobila je mjesto potpredsjednice Europske komisije te portfelj demografije i demokracije. To je znak našega položaja u Europskoj uniji, našeg položaja kao države, kao Vlade te našeg političkog utjecaja na zbivanja na europskoj razini. Dobila je dvije teme od kojih je jedna temeljna, a to je demokracija, koju će ona sigurno znati stavljati u prvi plan i jačati je, istaknuo je premijer Andrej Plenković.Druga je tema demografije.

-  Tema je uvrštena na inzistiranje Hrvatske. Uvrstili smo tu temu kao europsku temu narednih pet godina. Sada smo nakon razgovora s Ursulom von der Leyen, tu temu uvrstili i u takav eksplicitan naziv i portfelj. To je ogromna pobjeda Hrvatske te nova zadaća za Komisiju i njene službe, dodaje premijer Plenković.

 

Ističe da "neki ne mogu sakriti jal i ljubomoru" zbog ovoga uspjeha.

- Hrvatska je u zadnja dva mjeseca dobila dvije uloge u vrhu europskih institucija (Šuica i Pejčinović Burić op.a.). To nije jednostavno, niti uobičajeno. Ovo su momenti gdje bi trebali pokazati malo razine i visine zadovoljstva i općeg hrvatskog interesa. To je dobro za Hrvatsku. Proći će neko vrijeme i da drugi to shvate.

Osvrnuo se i na sastanak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i ministricom Vesnom Bedeković oko nasilja u obitelji.

- Za razliku od SDP-a, imali smo hrabrosti ratificirati Istanbulsku konvenciju u Saboru. Vrlo smo jasno otklonili strahove i dileme onih koji su to javno artikulirali na ulicama, nosili transparente o nekakvoj obmani, babarogama itd. Naravno, da se ništa od tih laži i dezinformacija nije realiziralo. Ni milimetra. Zahvalio sam svim udrugama, ustanovama i inicijativama koje se temom nasilja bave čak i desetljećima da su svojim aktivizmom bili svojevrsni krik. Svi smo osvjestili problem. Sto posto sam uvjeren da moramo pooštriti sankcije za takvu vrstu nedjela.Govorio je i o početku nove školske godine.

- Imamo nove kurikulume za prvi, pet, sedmi razred osnovne škole. Imamo rješenja koje pripremaju naše mlade generacije za radna mjesta za koja još niti ne znamo da će postojati. Da budu takvi da mogu riješiti problem.  Možemo "zaobliti uglove" kada se i možda oko nečega ne slažemo te postići konsenzus, kako smo se jučer primjerice dogovorili ministri Darko Horvat i Blaženka Divjak o Zakonu o obrtu. Očekujem ministrice Divjak da se riješe i ti neki problemi, poput pitanja pomoćnika u nastavi, da se to riješi financijski i operativno.- Mora biti novca za Hrvate u BiH i bit će novca za Hrvate u BiH kao i za Hrvate u Srbiji.- U subotu smo bili suočeni s događajem za koji se ne sjećam da se dogodio. Da nam jedna susjedna zemlja želi inscenirati provokaciju na događaju na kojem to nije trebalo biti. Trebalo je izraziti pijetet i respekt žrtvama. Na način kako to ozbiljne zemlje inače rade. Ili nazvati telefonom ili poslati diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova ili da dođe vojni izaslanik. Poslali bismo naših 11 vojnika na tu komemoraciju. Mi znamo što su uzusi, propisi. Pavle Vujisić je rekao u "Tko to tamo peva" propisi su propisi, to se mora poštovati. Evo Butković voli taj film. Zato nismo pustili Vulinovih 11. Ne dopuštamo provokacije, da respektiramo naš pravni sustav. Zato je ta odluka bila takva i opet ćemo je donijeti ako se pojavi slična situacija, dodaje Plenković.- To naravno ne znači da nećemo učiniti sve da se srpska manjina osjeća dobro u Hrvatskoj. Hrvatska policija je otkrila sve počinitelje ovih incidenata i to ne u baš jednostavnim okolnostima. To pokazuje funkcioniranje Hrvatske kao države. Radimo za uključivo društvo, a ne radimo kao drugi na polariziranju društva. Sva smo svoja strateška nacionalna pitanja i ako to tako vidimo, onda možemo riješavati da nam se svi u društvu osjećaju dobro. To je odgovornost naše Vlade i naših koalicijskih partnera.Komentirao je i konferenciju za medije Milorada Pupovca, a koja je održana u srijedu.

- Gospodin Milorad Pupovac je u svojem nastupu, koji je u njegovom stilu i na njegov način, rekao drugačije stvari od onih koje su bile artikulirane prije dva tjedna. Rekao je da Hrvatska nema veze s NDH te je rekao da Hrvatska nije faktor nestabilnosti. Rekao je i da Vlada ne kreira klimu nesnošljivosti. Mi imamo politiku uključivosti u HDZ-u, i to je politika Franje Tuđmana. Dobro otvorite oči kao članovi Vlade. Tko što radi i tko ima kakav cilj. Tko koju rolu u ovoj šahovskoj partiji igra, zaključuje Plenković.  

A Plenkovićeve izjave o "šahovskoj partiji" prokomentirala je nakon sjednice Vlade ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!