06:55 / 26.05.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT

Poruke snage i poziv na zajedništvo na Izvještajnom saboru HDZ-a

-

-

Foto: - / -

Dok mediji nagađaju da bi moglo biti kritičkih tonova, iz vrha HDZ-a poručuju kako će Sabor pokazati jedinstvo i snagu vladajuće stranke.
Nekoliko tisuća izaslanika okupilo se na Izvještajnom saboru HDZ-a, koji se održavao u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu. Izaslanici su prihvatiti novi stranački statut koji osigurava veći utjecaj članstva i povećava razinu unutarstranačke demokracije. Gosti na HDZ-ovu skupu su predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji su održali pozdravne govore. Na saboru su također i predstavnici diplomatskog zbora, braniteljskih udruga, sindikalnih središnjica, znanstvenog, kulturnog i sportskog života. Sudionicima skupa prikazan je film o postignućima HDZ-a i Vlade, a najsnažnije su pozdravili kadar prekida suradnje s Mostom.

"HDZ je stožerna snaga i to će biti i u budućnosti. Tko će u Hrvatskoj provesti reforme i tko će je povesti naprijed ako ne Hrvatska demokratska zajednica", poručio je na saboru HDZ-a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. Iznio je uspjehe svoje Vlade, ali i probleme s kojima su se morali suočiti: požari, poplave, Petrokemija i Agrokor. "Zaboravlja se da je do krize u Agrokoru došlo zbog neodgovornosti bivše uprave. Nije bilo novca za plaće, a police su postajale sve praznije. Reagirali smo isključivo u interesu hrvatskog gospodarstva", poručio je. Dodao je kako su se u procesu spašavanja koncerna u stisci s vremenom dogodile i neke pogreške. "Zbog njih žalim, ali te pogreške nisu strateške i neću dopustiti da zasjene ono dobro što smo napravili. Neću dopustiti da politički kredibilitet Vlade, HDZ-a i moj osobni bilo tko dovede u pitanje", rekao je.Andrej Plenković je nabrojao ključne prioriteta za budućnost: demografska revitalizacija Hrvatske, osnaživanje gospodarstva i smanjivanje poreza te posebno PDV-a do kraja ove godine, dovršiti strateške projekte poput LNG terminala na Krku i Pelješkog mosta, uvesti mogućnost dopisnog glasovanja za Hrvate iz dijaspore, te koristeći sidro u EU-u i NATO-u kroz spremnost za ulazak u Schengen, uvođenje eura te iskorištavanje EU sredstava.

Opći izvještajni sabor, 18. po redu, službeno je otvorio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. koji je podnio izvješže o organizacijskom djelovanju i poslovanju stranke između dvaju stanačkih sabora. U svom govoru pozvao je na jedninstvo. "Mi smo jedina politčka opcija koja Hrvatskoj može osigurati političku stabilnost i gospodarski rast i društvenu solidarnost. Na nama je težak teret, zato nas i napadaju i manipuliraju. Nećemo dopustiti destruktivcima, demagozima i političkim avanturistima da nas ruše", poručio je Jandroković čiji je govor popraćen pljeskom. Jandroković je dodao kako za pobjede HDZ-u trebaju sloga i zajedništvo. "Pozivam vas da poštujemo jedni druge, da uvažavamo i razlike koje između nas postoje. Čuvajmo jedni druge. To nas je učio i Franjo Tuđman, kazao je Jandroković.Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izrazio je nadu da će se 30. svibnja, uskoro ponovno slaviti kao Dan državnosti, državni blagdan. Sjetimo se 30. svibnja prije 28 godina, velebnog skupa na Trgu bana Jalačića... tada je rođena hrvatska država, taj datum bio je zapamćen u srcima naroda, no neki su nam ukrali to rođenje, rekao je Brkić i izrazio nadu da će se uskoro vratiti taj rođendan naše domovine i ponovno slaviti 30. svibnja kao Dan državnosti.
Stranačke kolege i izaslanike pozvao je da čuvaju brod HDZ-a, da ne dozvole da ga itko nagne, jer je jamac opstanka budućnosti hrvatske države.
Moramo biti odgovorni, jedinstveni, bili smo, jesmo i bit ćemo pobjednici u budućnosti, poručio je Brkić.

Danas je HDZ srce koje kuca za Hrvatsku, uvijek složno i snažno, rekao je Branko Bačić, referirajući se na dvojbe može li tijesna saborska većina, koju ima Vlada, omogućiti strukturne reforme. Nije važno imamo li 77 ili 88 zastupnika, važno je jedinstvo kluba HDZ-a i stranke u viziji bolje Hrvatske, rekao je Bačić, i pozvao  kolege da radom i zajedništvom pridonesu rastu ugleda stranke.

Veličanstvena atmosfera Općeg sabora potvrđuje snagu naše stranke i zajedništva, rekao je Oleg Butković i najavio početak gradnje Pelješkoga mosta.

Ivana Maletić je poručila da HDZ nije elitistička, nego stranka naroda, za HDZ su hrvatski narod i domovina elita.
Poručila je i kako HDZ ne prihvaća i ne tolerira korupciju i sukob interesa. Važno je imati na umu da oni nisu kolektivni, ne mogu se vezati uz stranku, narod ili državu, oni uvijek imaju ime i prezime, rekla je Maletić.

Moja bitka za zdravlje nagnala me da ne gubim ni trenutka u provođenju programa, jer nama vremena za gubljenje, naglasio je Andro Krstulović Opara, i dobio snažan pljesak. Stranačkim kolegama poručio je i da se ne možemo baviti samo Agrokorom i biti u njegovoj "trapuli".
Drugi su odlagali rješenje Agrokora, ova Vlada, Plenković krenuo je u rješavanje, spasio hrvatsku državu i gospodarstvo od katastrofe, ocijenio je Krstulović Opara.

Biti vjerodostojan znači da činiš što govoriš i govoriš ono što činiš. Ne smije se dogoditi nama u HDZ-u i hrvatskoj vladi da se potajno pije vino, a javno propovijeda voda", poručio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač pozivajući na vjerodostojnost.
Birači gube povjerenje u one stranke koje ne uspijevaju ponuditi rješenje za goruće probleme u društvu, kada se stranke udalje od naroda i ne uvažavaju njegove potrebe i očekivanja, drugim riječima kada je u pitanju vjerodostojnost stranaka, ocijenio je Kovač.

HDZ ne smije postati ulog bilo kojeg pojedinca u ostvarivanju njegovih političkih ambicija ma kakve one bile i na koliko jezika bile izrečene, poručio je HDZ-ov veteran Drago Krpina nezadovoljan nekim potezima stranke u prošle dvije godine.
Suglasio se da su promjene u vrhu HDZ-a, odnosno dolazak Andreja Plenkovića, omogućile dobre izborne rezultate, ali je, po njemu, bilo odluka koje su u članstvu, pa i biračkom tijelu HDZ-a stvorile nedoumicu i zadršku.

"Hrvatska je ponosna zemlja, zajedno smo za snažnu Europu", poručio je na hrvatskom jeziku Manfred Weber, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke. Za kršćanske je demokrate, istaknuo je, Europa bazirana na kršćanstvu. "U Europi ima puno raznolikosti, ali jedna stvar koja se može naći u svakom mjestu je kršćanska crkva i EPP će braniti kršćansku Europu", poručio je Weber što su sudionici HDZ-a pozdravili pljeskom odobravanja. Kršćanstvo je važno za dobru politku, bez njega je politika puna egoizma, kazao je bugarski premijer Bojko Borisov, pozvavši da Hrvatska i Bugarska zajedno rade na dobro Europe i da pokažu da zapadni Balkan nije neka rupa. Skup je pozdravio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, referirajući se na aktualne prilike u BiH. "Iako nismo promijenili izborni zakon, izborit ćemo se da budemo svoji na svome, nema podjela između Hrvata u BiH", rekao je Čović, podsjetivši da su Hrvati u BiH jedini predvodnici europskog puta te države.

I dok mediji nagađaju da bi moglo biti kritičkih tonova, iz vrha HDZ-a poručuju kako će Sabor pokazati jedinstvo i snagu vladajuće stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!