13:39 / 21.02.2020.

Autor: M.B./HRT

POS-ovi stanovi za sve koji nemaju nekretninu

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uskoro počinje program POS+. Svi građani koji nemaju nekretninu moći će kupiti stanove uz povoljniji zajam i kamatne stope.
Uskoro kreće i program POS+ kojim se omogućava da svi građani mogu kupiti stanove na tržištu uz povoljniji zajam i kamatne stope. Stan će moći kupiti svi građani RH, godine nisu uvjet, a jedan od osnovnih uvjeta je da osoba nema nekretninu.

Uskoro kreće program POS+ kojim se omogućava da svi građani mogu kupiti stanove na tržištu uz povoljniji zajam i kamatne stope, najavljeno je na predstavljanju aktivnosti Ministarstva graditeljstva i APN-a povezanih sa stambenim zbrinjavanjem mladih. Stan će moći kupiti svi građani RH, godine nisu uvjet, a jedan od osnovnih uvjeta je da osoba nema nekretninu.

Predstavljen je i novi model POS-a prema kojem će se graditi stanovi za najam za deficitarna zanimanja u javnim službama: za liječnike, nastavnike, znanstvenike, djelatnike u kulturi, policijske službenike i ostale, i to na području cijele RH, a osobito u nedovoljno razvijenim područjima i otocima.

U tijeku je poziv bankama koje žele sudjelovati u programu subvencioniranih stambenih kredita za mlade, a 6. ožujka bit će objavljena lista onih kojima će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti. Svi mladi koji žele kupiti stan imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite.

Prijave će biti moguće od 30. ožujka do 8. travnja 2020. dok se novi krug prijava očekuje već u rujnu ove godine. Moći će se prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odo-bravat će se za kupnju i gradnju stana ili kuće, do najviše 1500 € po m2.

Ministar Predrag Štromar osvrnuo se i na pojedinačne slučajeve zlouporaba mjera za stambeno zbrinjavanje te istaknuo kako je revizija u tijeku te da će se potom, kad se napravi analiza, mijenjati zakonski i podzakonski akti kako bi se spriječile daljnje nepravilnosti. Što se pak tiče novog poziva za subvencionirane kredite, Štromar ističe da će subvencije dobiti svi koji se prijave te je pritom najavio da će i u rujnu biti još jedna prilika za sve one koji namjeravaju stambeno pitanje riješiti uz pomoć ove mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!