13:39 / 17.11.2020.

Autor: Studio 4/I.B./HRT

Posavec: Današnje brojke u Međimurju bude optimizam

-

-

Foto: - / -

Međimurski župan Matija Posavec gostovao je u Studiju 4. Govorio je o epidemiološkoj situaciji u Međimurju i rezultatima novouvedenih mjera.
Međimurski župan Matija Posavec gostovao je u Studiju 4. Govorio je o epidemiološkoj situaciji u Međimurju i rezultatima novouvedenih mjera.

- Današnje brojke, moram reći bude nadu u optimizam. Mislim da nismo imali nikad više testiranja u 24 sata, bilo je uzeto 520 uzoraka, od čega 86 novopozitivnih slučajeva i 150 oporavljenih osoba. To znači da je 16 posto broja oboljelih od ukupnog broja testiranja. Mi nismo zadnja tri tjedna bili ispod 30 posto kad smo imali dosta veliki broj testiranja, prema tome ako to je to trend onda u redu, međutim uvijek treba promatrati jedno duže vremensko razdoblje. Ali danas smo s obzirom na sve dosad relativno zadovoljni brojkama, iako situacija nije još uvijek najsjajnija, rekao je.

- Jučer su bile 4 osobe, ali je bilo puno manje testiranja. Mi smo u ovom trenutku kad gledamo hrvatski prosjek na aktivnih 7 posto. Međutim, ono što je dosta važno 4,8 posto posto oboljelih je hospitalizirano. U ovom trenutku je jako važno čuvati zdravstveni sustav da ne dođe do kolapsa. Mi u Međimurju alternative nemamo. Imamo jednu bolnicu jedne zdravstvene ustanove pa nam je alternativa Zagreb ili neki drugi gradovi. Nije taj broj, to me i epidemiolozi uvjeravaju toliko važan, koliko je važno čuvati starije, nemoćne sugrađane, štićenike domova za starije, zdravstveni sustav i to sad još uvijek držimo pod kontrolom. Sudeći po brojkama, možda smo najgori val prošli. Ako jesmo onda će biti dobro. Iako smo u svakom trenutku spremni na varijantu B, C. Naručili smo i dodatne krevete za sekundarne centre gdje bi smjestili pacijente. U ovom trenutku od 102 predviđena kreveta u bolnici za covid pacijente, njih 90 je danas na hospitalnom liječenju, od toga 10 ih je na respiratoru, istaknuo je župan Posavec.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!