20:17 / 22.12.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/HRT

Posebna pravila od danas i u crkvama

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Umjesto 25 osoba, na Badnjak i Božić u crkvama diljem Hrvatske, ovisno o njihovoj površini, ipak će se moći okupiti i više vjernika.
Umjesto 25 osoba, na Badnjak i Božić u crkvama diljem Hrvatske, ovisno o njihovoj površini, ipak će se moći okupiti i više vjernika.

- To je potreba na koju vjernici imaju pravo i ona se može organizirati tako, a da se nitko ne ugrožava. To dozvoljavaju i prostorni uvjeti, to dozvoljava i svijest naših vjernika, rekao je Zvonko Franc, vršitelj dužnosti pročelnika Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Na ulazu dezinfekcija i istaknut dopušten broj vjernika. Za svaku se osobu mora osigurati sedam četvornih metara prostora, a obitelji mogu sjediti zajedno.

- Ova crkva i po kvadraturi odgovara za 25 osoba, a svakako ćemo osigurati ljudima da imaju vani ozvučenje jer je veliki prostor i park oko crkve gdje ljudi mogu, uz razmak i uz maske, sudjelovati na svetoj misi, govori vlč. Ivan Lastovčić iz Župe Sv. Ivana Krstitelja.

Preporuka je da sve mise na Badnjak završe do 22 sata. Na Božić će se moći održati četiri misna slavlja.

U crkvi ili doma, prigoda je da se ovih blagdana posvetimo sebi i svojim najmilijima.

- Da se ispraznimo od sebe, od onih stvari koje su nebitne, a koje nama dođu negdje u središte našega života, da maknemo sve to kako bi u nama i u našem životu bio više prostora za Boga i za druge ljude, rekao je Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup.

Bit će ovo drukčiji, ali ipak svečan Božić.

- Smatram da je stvar jako ozbiljna i da evo, i u crkvi, i u obiteljima, i u društvu, treba ozbiljno shvatiti situaciju u kojoj jesmo pa slavimo skromnije Božić u smislu manjeg izlaganja i manje opasnosti, rekao je Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

Mnoge će razveseliti vijest da se na sam Božić, nakon devet mjeseci, ponovno otvaraju vrata zagrebačke katedrale. Dio vjernika misu će moći pratiti iz unutrašnjosti, a većina vani.

Prijenos polnoćke uživo će se moći pratiti na prvom programu Hrvatske televizije od 21 sat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!