Posebna regulacija prometa zbog radova na Zapadnom kolodvoru

03.04.2023.

12:49

Autor: Hina/HRT/A.S.

Zapadni kolodvor

Zapadni kolodvor

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

U Zagrebu će zbog obnove pruge od 6. travnja do 19. travnja za promet biti zatvoren dio kolosijeka na Zapadnom kolodvoru, priopćila je HŽ infrastruktura. 


U vrijeme obnove 6. i 7. travnja, od 11. do 14. travnja te od 17. do 19. travnja neće voziti vlakovi na relacijama Zagreb GK Zaprešić i obratno, Zagreb GK Savski Marof i obratno te Harmica Zagreb GK i obratno.

Na stajalištu Kustošija za ulazak i izlazak putnika koristit će se peron na lijevom (južnom) kolosijeku.

Od 3. do 5. travnja promet će teći uobičajeno, a radovi će manje utjecati na promet u odnosu na radove koji su se izvodili od 20. ožujka do 2. travnja te se očekuju manja kašnjenja.

Posebne regulacije prometa usklađene su s dinamikom izvođenja radova i planirane su povremeno, sve do završetka radova, što se očekuje sredinom 2024. godine.

Radovi se provode na najprometnijoj dionici

Projekt "Obnova pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor (uključivo) Zagreb Glavni kolodvor (isključivo)" provodi se na kratkoj, ali jednoj od najprometnijih dionica u Hrvatskoj, kojom na dan prođe oko 150 vlakova. 

Obnova navedene dionice počinje od stajališta Kustošija, koje je obnovljeno prošle godine, pa do ulaza u Zagreb Glavni kolodvor.

Radovi obuhvaćaju cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja, sanaciju mostova i izgradnju propusta, izgradnju uređenih površina za pristup putnika, radove na signalno-sigurnosnim i telekomunikacijskim uređajima, modernizaciju željezničko-cestovnih prijelaza "Vodovodna" i "Republike Austrije" te obnovu i zamjenu dijela sustava kontaktne mreže.

Procjena projekta 29,2 milijuna eura

Procijenjena je vrijednost projekta 29,2 milijuna eura, a sredstva su u cijelosti osigurana iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Po završetku radova na projektu vlakovi će tom dionicom moći prometovati brzinom do 120 km/h, podignut će se razina sigurnosti i interoperabilnost, a povećat će se propusna moć pruge i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!