22:18 / 28.06.2019.

Autor: HRT

Posebne kvote za obrazovanje hrvatskog iseljeništva

-

-

Foto: - / -

Prva generacija studenata upisanih po posebnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatskog naroda u iseljeništvu uspješno završava prvu godinu studija. Taj će se projekt nastaviti.
Prva generacija studenata upisanih po posebnoj kvoti namijenjenoj pripadnicima hrvatskog naroda u iseljeništvu uspješno završava prvu godinu studija. Taj će se projekt nastaviti. I za sljedeću akademsku godinu osigurana su mjesta na hrvatskim sveučilištima.

Ines Sabotič
, prorektorica za nastavu s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, kazala je da sveučilište na kojemu radi ima poslanje da povezuje domovinsku i izvandomovinsku Hrvatsku.

- Davno smo tražili način kako omogućiti mladim ljudima koji su odrasli u inozemstvu da dođu. Vidjeli smo lani da je Sveučilište u Zagrebu u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH formiralo kvote. Za preddiplomski sveučilišni studij na Hrvatskom katoličkom sveučilištu otvoreno je po jedno mjesto za svaki od studija (povijest, psihologija, sociologija, komunikologija, sestrinstvo).

- Ono po čemu smo prvi u RH je da smo otvorili po jedno mjesto na diplomskim sveučilišnim studijima (povijest, sociologija, komunikologija, sestrinstvo, psihologija), kaže Sabotič.

Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem  državnom uredu za Hrvate izvan RH, kazao je da je Sveučilište u Zagrebu lani krenulo s projektom obrazovanja pripadnika hrvatskog naroda u iseljeništvu. Ove godine tome se pridružuje i Hrvatsko katoličko sveučilište, dodaje.

- Mi smo u svibnju na sjednici rektorskog zbora sklopili sporazume s preostalim članicama rektorskog zbora - sveučilištem u Osijeku, sveučilištem Sjeveru, sveučilištima u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Vjerujemo da će u sljedećim godinama i oni naći načina da ponude kvote i da će se ovaj projekt postupno, ali kontinuirano razvijati, dodaje Bošnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!