16:47 / 21.12.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Posebne upute kome se mogu izdati propusnice

-

-

Foto: - / -

Počelo je izdavanje propusnica uslijed zabrana međužupanijskih putovanja od 23. prosinca od 8. siječnja. Posebne upute koje precizno definiraju u kojim se slučajevima se propusnice mogu izdati odredilo je Ravnateljstvo civilne zaštite i MUP.
Zbog novih mjera, među kojima je i ona o zabrani međužupanijskih putovanja od 23. prosinca od 8. siječnja, danas je počelo izdavanje propusnica. Ravnateljstvo civilne zaštite i MUP objavili su posebne upute koje precizno definiraju u kojim se slučajevima mogu izdati.

➡️ Trut o propusnicama i granici: To su kruške i jabuke
➡️ Bozanić o epidemiološkim mjerama u crkvama
➡️ Na graničnim prijelazima prema Srbiji višesatna čekanja Za vožnju autobusom traži se karta više. U Rijeci uvode dodatne noćne vožnje.

Danas i sutra očekujemo veći pritisak na naše polaske, a kako su kapaciteti limitirani, 40 posto nije teško napuniti, a u noćnim terminima mi šaljemo dodatna vozila, kaže Vedran Tomičić, član uprave "Autotransa" za HRT-ov Dnevnik. U samo 3 sata stiglo je gotovo 11 tisuća zahtjeva za e-propusnicom.

- Poslodavci pitaju mogu li oni osobno zatražiti za svoje radnike propusnicu, odgovor je ne, međutim poslodavci trebaju svojim radnicima dati potvrdu da su im neophodni na poslu temeljem kojih radnici podnose zahtjev, izjavio je koordinator civilne zaštite MUP RH, Darko Majstorović. Na pitanje treba li osobama propusnica kad se vraćaju na mjesto svoga prebivališta - odgovor je ne. No, propusnicu moraju tražiti svi oni koji putuju na posao u drugu županiju, odlaze na sportska natjecanja ili treninge koji nisu obustavljeni, oni koji odlaze na pokop članova uže obitelji, kao i povratak ili neodgodivi put u inozemstvo te građani koji su boravak u hotelu ili drugom smještajnom objektu uplatiti najkasnije do 23. prosinca.

- Ovo nije odluka koja je donesena kako izdavati propusnice nego odluka o zabrani kretanja, a koja je epidemiološki opravdana u razdoblju godine kad se očekuje puno putovanja, puno kontakata, izjavio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH. Zato će se svaki zahtjev strogo provjeravati. - Moramo još dati jedan taj dodatan napor da zaista ovo vrijeme koje nam je potrebno dok ne krene cijepljenje i dok ne procijepimo određen broj stanovnika da smanjujemo zarazu i da tu zarazu ne prenosimo jedni na druge, kaže Damir Trut, načelnik civilne zaštite MUP RH i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite RH.  Sve je spremno za izdavanje propusnicakoje izdaju županijski stožeri. - Mislim da će biti puno jednostavnije jer komunikacija između općina i gradova zabranjena nije, zabranjena je i ograničena između županija što opet olakšava, rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan. - Mi smo predvidjeli da će 14 ljudi po potrebi raditi na izdavanju propusnica i vjerujem da neće biti nikakvih problema, izjavio je krapinsko-zagorski župan, Željko Kolar.  Probleme za blagdane ne želimo pod borom. Poseban je ovo režim i vjeruju dobar alat u borbi s virusom koji će vrijediti do 8. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!