Pošiljka nove opreme za seizmologe

01.12.2022.

15:46

Autor: Hina/E.P.C.

Nova seizmološka oprema na Geofizičkom zavodu

Nova seizmološka oprema na Geofizičkom zavodu

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL / Davorin Visnjic/PIXSELL

Prva pošiljka nove opreme pomoću koje će hrvatski seizmolozi moći pratiti seizmičku aktivnost stigla je na Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, priopćeno je s PMF-a. Jedan od osnovnih ciljeva projekta CROSSNET postavljanje je 95 novih seizmoloških postaja diljem Hrvatske radi poboljšanog praćenja seizmičnih aktivnosti.

Na  u Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu stiglo je 100 akcelerografa, 120 digitalizatora, 20 seizmografa, 220 GPS antena i 100 zaštitnih kutija. 


U Seizmološkoj službi novu su opremu, uz voditelja projekta Tomislava Fiketa, dočekali Državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak i ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić


Jedan od osnovnih ciljeva projekta CROSSNET jest postavljanje 95 novih seizmoloških postaja diljem Hrvatske radi poboljšanog praćenja seizmičnosti u Hrvatskoj.


Projekt je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije, a vrijedan je 82 milijuna kuna bez PDV-a.


Zahvaljujući tom projektu Hrvatska će imati jednu od najbolje opremljenih seizmoloških službi u Europi, rečeno je.


Zadaća uređaja bit će kontinuirano bilježenje i pohranjivanje podataka o gibanju tla te prijenos do centralnog sustava u Operativnom centru Seizmološke službe.


Geološka raznolikost Hrvatske traži različit pristup postavljanju seizmoloških postaja i izazovan je zadatak.

Nabavljaju se i profesionalni sustavi za prikupljanje i obradu podataka s ciljem potpune automatizacije i integracije sa sustavom Civilne zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!