19:43 / 18.01.2021.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/HRT

Posjeduje dvije nekretnine, a živi u državnoj - zašto?

-

-

Foto: - / -

Posjeduje 2 nekretnine, a živi u državnoj - župan Žinić - objašnjava zašto.
Ne prestaju reakcije na slučaj sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji je u središtu pozornosti zbog kuće u Glini u kojoj živi od 1995., a koja je u državnom vlasništvu, no on ju je naveo u imovinskoj kartici. Posjeduje dvije nekretnine, a živi u državnoj. Župan Žinić objašnjava zašto.

➡️ Žinić: U kući živim posve legalno, nema ništa sumnjivo 
➡️
Bauk i Bošnjaković o obnovi, povjerenstvu, Culeju...

Iako je kuća u u vlasništvu države, Žinić ju je naveo u imovinskoj kartici. Objašnjava da postupak darovanja čeka već 15 godina, a sve je zapelo u administraciji. Čak je, kaže i državno odvejtništvo verificiralo ugovor o darovanju te ne zna zbog čega je i tko to stopirao. On tvrdi da je sve po zakonu, za političke protivnike cijela stvar je skandalozna i nemoralna.

- Moja supruga nasljedila je, roditelji su umrli, od 2016. objekt koji nije bio njezin nego sa bratom. Ona je sada vlasnik kuće koja nije useljiva. Ja sam također 2016. naslijedio jednu trećinu obiteljske kuće u kojoj živi moj otac i kojoj su vlasnici još 2 brata, kaže Ivan Žinić.

Iako je kuća u u vlasništvu države, Žinić ju je naveo u imovinskoj kartici. Objašnjava da postupak darovanja čeka već 15 godina, a sve je zapelo u administraciji. Čak je, kaže i državno odvejtništvo verificiralo ugovor o darovanju te ne zna zbog čega je i tko to stopirao. On tvrdi da je sve po zakonu, za političke protivnike cijela stvar je skandalozna i nemoralna.- Naravno da je duboko nemoralno i duboko pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila. Ne plaćate apsolutno ništa za nju dok u isto vrijeme imate 4 druge savršeno dobre nekretnine, izjavila je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

- Nije jedina cirkusarija koju je dotični napravio. Sjetite se samo koronapartija prije nekoliko mjeseci u režiji upravo gosp. Žinića. Dakle radi se o osobi koja naprosto nije dostojna funkcije koju obnaša, smatra predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Da je župan davno trebao dati ostavku, poručuje Nikola Grmoja iz Mosta: "HDZ možda traži žrtvenog jarca za situaciju u kojoj su se našli - od propitivanja poslijeratne obnove do lošeg reagiranja pa i optuživanja volontera i ljudi, navijača iz cijele Hrvatske", kazao je.

Ako je Žinić vlasnik useljive nekretnine - za Branka Bačića (HDZ) dileme nema. Ako je, kaže - "već 3 godine imao mogućnosti ući i useliti u zgradu koja mu je pripala temeljem nasljedstva - onda je tako trebao napraviti".

Cijelu situaciju s nekretninama župan je danas objašnjavao i premijeru na sjednici na sjednici Predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a. Premijer je izjavio kako su od svih nadležnih tijela "zatražili informacije i stavove kako bi u sljedećih nekoliko dana mogli zauzeti politički stav".

Detalje će u županovoj imovinskoj kartici provjeriti i povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!