Predsjednici Milanović i Begaj posjetili naselje Arbanasi

28.04.2023.

Zadnja izmjena 14:21

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/M.M./HRT

Milanović i Begaj posjetili crkvu Gospe Loretske

Milanović i Begaj posjetili crkvu Gospe Loretske

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Arbanasi su vrijedan dio identiteta i povijesti, a Hrvatska je partnerska zemlja i prijatelj, izjavio je drugog dana boravka u Hrvatskoj, albanski predsjednik Bajram Begaj koji je posjetio Zadar i naselje Arbanasi zajedno s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

- Vaša prisutnost ovdje više od tri stoljeća važna je činjenica koja je pridonijela jačanju dubokih prijateljskih i povijesnih veza naših država i naroda, poručio je Begaj stanovnicima Arbanasa.

Arbanasi su bili Albanci koji su se u 18. stoljeća doselili u okolicu Zadra te se taj dio grada po njima i zove.

Begaj je naglasio je da su "Arbanasi vrijedan dio našega identiteta i povijesti" te da je Hrvatska partnerska zemlja i prijatelj.

- Zato je važno vidjeti vas i razgovarati s vama, Arbanasima i Albancima u Zadru, koji čuvate svoje jezike, kulturu i identitet, rekao je.

Galerija
Milanović i Begaj u Zadru , Foto: Vladimir Šetka /Radio Zadar
Milanović i Begaj u Zadru , Foto: Vladimir Šetka /Radio ZadarMilanović i Begaj u Zadru , Foto: Vladimir Šetka /Radio ZadarMilanović i Begaj posjetili crkvu Gospe Loretske, Foto: Sime Zelic/PIXSELLMilanović i Begaj, Foto:  Sime Zelic /PIXSELL

Današnja je Hrvatska raznorodna, poručio je predsjednik Milanović, rekavši kako Arbanasi i Albanci s Dalmatincima dijele mnoge povijesne i identitetske odrednice.

- Sličnosti su veće nego razlike i na kraju mogu se vratiti na prvu rečenicu da smo svi, bez obzira na vjeru, braća i sestre, rekao je, između ostalog, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

Drugog dana državnog posjeta albanskog predsjednika Hrvatskoj, dvojica predsjednika obišli su crkvu Gospe Loretske i Samostan Školskih sestara franjevki u Arbanasima gdje su se sastali s građanima.

- Dragi moji sunarodnjaci, hrvatska albanska zajednica svakim je danom sve bogatija novim doseljenicima, koje primate s jednakom toplinom i srdačnošću. Zbog njegovanja manjinskih identiteta i njihove zakonske zaštite, ti mnogobrojni nacionalni identiteti danas u Hrvatskoj stoje ravnopravno uz onaj većinski, zaključio je albanski predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!