Posjet izraelskog predsjednika Jasenovcu

25.07.2018.

12:20

Autor: B.S.LJ./D.M./HRT

default error photo
Izraelski predsjednik bi prema protokolu u društvu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović trebao otići do Kamenog cvijeta.
Nakon što je jučer na Mirogoju pokraj Zida boli odao počast hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, izraelski predsjednik Ruven Rivlin u društvu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović posjetio je Jasenovac kako bi odao počast žrtvama sramotnog ustaškog logora smrti u Drugom svjetskom ratu, među kojima je bilo najviše Židova.Izraelski predsjednik i predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović poklonili su se žrtvama kod Kamenog cvijeta, spomenika Bogdana Bogdanovića. Ruven Rivlin potom se obratio na hebrejskom jeziku, a nakon njega je govorila hrvatska predsjednica."Suočavanje sa zločinima iz prošlosti - dug je put i na njemu treba ustrajati i biti odlučan i hrabar", poručio je izraelski predsjednik. Dodao je kako je sposobnost za suočavanje s prošlošću, a ne ignoriranje - moralna  obveza i temelj svakog pravednog društva. "To će", naglasio je Ruven Rivlin - " i nadalje biti važan element prijateljstva između Izraela i Hrvatske.

Podsjetio je da je uoči Drugog svjetskog rata u NDH živjelo 40.000 Židova kojima je Hrvatska stotinama godina bila "topli dom". "Ali se tijekom Drugog svjetskog rata pretvorila u masovnu grobnicu za većinu hrvatskih Židova", kazao je. "Većina je ubijena između 1941. i 1942.. Drevna i duboko ukorijenjena zajednica našeg naroda okrutno je zbrisana s lica zemlje", dodao je. Rivlin je u Jasenovcu izgovorio molitvu za mrtve Kadiš, a rabin Židovske općine Zagreb Lucian Moše Prevelić je izmolio El Male Rahamim (Bože pun milosti) za žrtve holokausta."Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Stoga Hrvatska nastavlja brigu o kolektivnom sjećanju na zločine koji su se ovdje dogodili. Svjesni da je na taj dio naše povijesti bačena sjena, s tim smo se suočili - prihvativši odgovornost na budućnost temeljenu na poznavanju istine i izgradnji boljega društva na vrijednostima ugrađenima u Ustav RH", poručila je iz Jasenovca predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.Između ostalog kazala je kako osuđuje svaki totalitarni režim - nacizam, fašizam, komunizam te naglasila kako nam je obrazovanje najjače oružje protiv radikalnih ideologija, mržnje i rasizma. Osudila je manipulacije brojem žrtava holokausta u Jasenovcu koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama, a koje se kako je kazala "koriste u dnevno političke svrhe ili za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu". U svom je govoru naglasila kako su se tom režimu "suprotstavili mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svjetla i hrabrosti u tami rata i zločina. Na njihovoj hrabrosti iznimno smo im zahvalni". Naime, 117 Hrvata proglašeno je Pravednicima među narodima.

Dolazak izraelskog predsjedika bio je popraćen strogim mjerama osiguranja. Prije njega, Jasenovac su posjetili izraelski predsjednici Shimon Peres 2010. i Moshe Katzav 2003. Rivlin je prvi izraelski predsjednik u državnom posjetu Hrvatskoj. Hrvatska predsjednica je, osim u Jasenovcu, počast žrtvama holokausta odala i u Yad Vashemu u Jeruzalemu, Auschwitzu i Muzeju Holokausta u Washingtonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!