Posjetitelje i djelatnike bolnice pregledavaju termokamerom

30.04.2020.

17:13

Autor: Danijela Bratić-Herceg/V.K./Regionalni dnavnik/Ims/HRT

-

-

Foto: - / -

U Županijskoj bolnici Čakovec sve posjetitelje i djelatnike bolnice pregledavaju - termokamerom.
U Međimurju već 16. dan nema novooboljelih od koronavirusa. Epidemiološka slika je vrlo dobra. A da tako ostane pobrinuli su se i u Županijskoj bolnici Čakovec gdje se koriste svom potrebnom zaštitnom opremom kako bi spriječili širenje virusa u zdravstvenom sustavu. Sve posjetitelje i djelatnike bolnice pregledavaju -  termokamerom.

U Međimurskoj županiji trenutačno je dvoje oboljelih od koronavirusa. No mjere zaštite i dalje su vrlo visoke. Najvažnije je spriječiti širenje virusa u zdravstvenom sustavu pa u čakovečkoj  bolnici pacijente koji dolaze u trijažni šator pregledavaju i - termokamerom.

- Djelatnici bolnice uzimaju tu epidemiološku anamnezu. Termovizijskim kamerama prate pacijentima temperaturu. Znači, to je ono što možemo maksimalno učiniti da spriječimo nekakav neočekivani ulazak virusa u bolnicu, govori Tomislav Novinščak, ravnatelj ŽB-a Čakovec.

Sve se mora dobro provjeriti. Pacijenti, već navikli na situaciju, strpljivi. Kroz trijažni šator dnevno prođe nekoliko stotina ljudi. Ujutro su veće gužve, ljudi dolaze na transfuziju, u laboratorij, mikrobiološke pretrage.

- Imali smo jednu pacijenticu koja je došla do nas, bila u trijažnom šatoru, detektirana je kao febrilna, imala je nekakve respiratorne smetnje. Nakon toga je bila upućena u našu COVID ambulantu na drugoj lokaciji gdje je bila i testirana, kasnije hospitalizirana. Tako da možemo reći da smo imali jednu pacijenticu, ali više od toga nasreću nismo, naglasila je Dragana Marušić, liječnica iz hitnog bolničkog prijma.

Od početka epidemije u bolnici su dostupne sve nužne zdravstvene usluge. Problem je bio organizacija pomoći kroničnim bolesnicima. 

 - S jedne strane smo organizirali posebne e-mail adrese za različite odjele, ali isto tako imamo i kontinuiranu telefonsku konzultaciju bilo s liječnicima opće prakse ili odjelnim bolničkim liječnicima. Smatramo da je to koliko-toliko uspjelo kompenzirati nedostatak za kronične pacijente, naglašava Tomislav Novinščak, ravnatelj ŽB-a Čakovec.

A već u ponedjeljak počinje daljnje popuštanje mjera pa će se u bolnici dodatno pojačati opseg djelatnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!