17:48 / 23.07.2018.

Autor: HRT

Poskupljenja radi većeg zdravstvenog proračuna?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radi punjenja proračuna u zdravstvu, uskoro bi drastično mogli poskupjeti alkohol i cigarete te bi se moglo više izdvajati iz premija obveznog osiguranja automobila.
Dvadeset i tri milijarde kuna godišnje u zdravstvenom proračunu nedovoljno je za sve troškove, pogotovo za nove, iznimno skupe lijekove za kojima je potražnja, nažalost, sve veća. Radi punjenja proračuna u zdravstvu, uskoro bi drastično mogli poskupjeti alkohol i cigarete te bi se moglo više izdvajati iz premija obveznog osiguranja automobila.

Službene potvrde iz Vlade još nema, ali se špekulira da bi cigarete i žestoki alkohol mogli poskupjeti i do 50 posto, maksimalni iznos participacije u zdravstvu skače s 2.000 na 4.000 kuna, a premije auto osiguranja rast će s 4 na 7 posto.

Od prodaje duhanskih proizvoda proračun se na godinu puni s novih 6 milijardi kuna. S druge strane, Hrvatska je pri vrhu Europe po broju pušača. Na liječenje bolesti uzrokovanih pušenjem troši se na godinu i do milijardu i pol kuna.

Proizvođači duhana se, očekivano, ne slažu s najavljenim poskupljenjima. Opet će, kažu, rasti ilegalno tržište duhanskih proizvoda, od kojega gube i oni i država. Traže veće akcije u tom smjeru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!