Poskupljuju usluge javnih bilježnika, neke cijene više od 100 posto

10.08.2023.

13:08

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zarko Basic / Reuters

Od početka rujna naknade za usluge javnih bilježnika mogle bi porasti u prosjeku za 25 posto, prođe li Vladin prijedlog o javnobilježnikim tarifama koji je od ovog tjedna u javnom savjetovanju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave navodi da se Pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi mijenja kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje i proširio obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova.

Zbog nesporne činjenice da su se nadležnosti javnih bilježnika značajnije proširile u odnosu na vrijeme donošenja Pravilnika o privremenoj javnobilježničkoj tarifi, uslijed čega se javni bilježnici i zaposlenici njihovih ureda moraju više angažirati prema strankama te je poduzimanje javnobilježničkih radnji sve složenije i dugotrajnije, potrebno je pristupiti izmjenama vrednovanja pojedinih javnobilježničkih radnji, ističe ministarstvo.

Dodaju da se pravilnik mijenja i zbog usklađenja s propisima koji su stupili na snagu od njegovih posljednjih izmjena. Podsjećaju da se vrijednost boda za utvrđivanje javnobilježničkih nagrada nije mijenjala od 1994. te da su izmjene u nadležnosti javnih bilježnika uzrokovale povećane troškove poslovanja.

Predložene izmjene, kako navode, predstavljaju uravnotežena rješenja koja za pojedine javnobilježničke radnje povećavaju pripadajuću nagradu u prosjeku za 25 posto.


Neke usluge poskupljuju i za više od 100 posto


Izmjene istodobno onemogućuju kumulaciju nagrada odnosno ograničavaju nagrade za više javnobilježničkih radnji prema vrijednosti pravnog posla te preraspodjeljuju i šire platne razrede prema vrijednosti posla kod sastavljanja akata i potvrde privatnih isprava što, prema tvrdnjama ministarstva, pogoduje strankama.

Iako javnobilježničke nagrade u prosjeku poskupljuju za četvrtinu, koliko će više stajati primjerice podnošenje prijave za upis u zemljišne knjige, neke usluge poskupit će osjetno više.

Među njima je deponiranje novca izvan javnoblježničkih ureda, nagrada za davanje pravnih savjeta na zahtjev stranaka povećat će se za 100 posto, dok će naknada za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja umjesto četiri vrijediti čak 10 bodova. Vrijednost boda pritom je kao i do sada ostala 1,33 eura.

Najčešća usluga ovjere potpisa poskupljuje za jedan bod (s 3,99 na 5,32 eura) uz dodatak od jedan bod za ovjeru preslika isprava na kojima je potpis ovjeren u prethodne tri godine, a koje imaju više od pet stranica i jedan boda za provjere ovlasti ovlaštene osobe.

Iznos nagrade za sastavljanje punomoći sa 16 se povećava na 20 bodova pa bi od rujna trebao stajati 26,6 eura.


Jakšić: Rast cijena javnobilježničkih usluga dodatan je udar na građane


Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) zatražio je u četvrtak od Ministarstva pravosuđa da iz javne rasprave povuče i doradi prijedlog po kojemu bi cijene nekih javnobilježničkih usluga trebale skočit i do 150 posto, navodeći da je to dodatan udar na građane.


Ovakve izmjene predstavljaju grubi udar na već dovoljno opterećene financije naših građana. U vremenu inflacije i porasta troškova života, nije normalno toliko dizati cijene jedne javne usluge od koje građani ne mogu pobjeći, priopćio je Jakšić i od Ministarstva zatražio da prijedlog povuče iz savjetovanja na doradu.

Na takvu reakciju Jakšić se odlučio pozivajući se na pisanje medija da građane, uz ostala poskupljenja, u rujnu očekuje i "grubo" poskupljenje javnobilježničkih usluga.

Napominje i kako je Ministarstvo u javnu raspravu uputilo prijedlog prema kojem bi cijene nekih javnobilježničkih usluga trebale skočit i do 150 posto, a formalnog obrazloženja za to - nema.

Na navode Ministarstva ako su se "nadležnosti javnih bilježnika znatno proširile i kako im to predstavlja dodatan napor", poručio je da mu nije jasno kakav je to dodatan napor, primjerice kod ovjere prijepisa ili fotokopiranja dokumenata, što će umjesto 3,99 ubuduće stajati 5,32 eura.

- Također, umjesto smanjivanja troškova kod ovršnog postupka, Vlada naknadu za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja diže za čak 150 posto, pa će potvrda umjesto 5,32 ubuduće stajati 13,30 eura. Sramotno!, poručio je Jakšić u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!