17:15 / 25.02.2019.

Autor: HRT

Posljedice bure - nastala višemilijunska šteta

-

-

Foto: - / -

U Dalmaciji se utvrđuje šteta nastala nakon najjače bure u povijesti mjerenja.
U Dalmaciji se utvrđuje šteta nastala nakon najjače bure u povijesti mjerenja. Kako smo čuli danas od splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, odluka o eventualnom proglašenju elementarne nepogode donijet će se nakon prikupljanja podataka o štetama u cijeloj županiji. Nastala je višemilijunska šteta, oštećen je i niz velikih objekata. Nakon svega prava je sreća što nije bilo stradalih i teže ozlijeđenih građana.

Limene ploče letjele su sa zgrade Doma mladeži u Splitu. Na krovu zgrade naša ekipa je bila s alpinistom Denisom Kraljevićem, na jednoj od najviših točaka u gradu, a nije prvi put da bura uništava krov ovoga objekta.

I jutros je bura u Splitu imala udare jače od stotinu kilometara na sat, tako da će alpinisti lim s krova uklanjati idućih dana. Građani se mole da poštuju oznake oko zgrade kojom se, inače, koriste brojne udruge i klubovi. Svakako će trebati velika sanacija krovišta ovoga nikad potpuno dovršenog objekta.

U utorak na teren izlazi Služba za gospodarenje gradskom imovinom, kada će se utvrditi i popisati štete i napraviti materijalna procjena štete koja je nastala uslijed ovih nemilih događaja.

Na splitskom području bilo je više od 1400 poziva na broj 112. Županijsko povjerenstvo prikuplja podatke o štetama.

Blaženko Boban kaže da valja zaprimiti zahtjeve lokalnih zajednica i tek tada odlučiti ima li elemenata za proglašenje elementarne nepogode ili ne. U svakom slučaju, sigurno je višemilijunska šteta nastala, kaže.

Utvrđuje se šteta i na makarskom području. Radnici čiste ostatke srušenoga zida na velikom trgovačkom centru. Upravo je u Makarskoj zabilježen najjači udar bure od 191 kilometar na sat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!