Posljedice nevremena: U Kupjaku se utopilo tridesetak ovaca i janjadi

01.10.2022.

19:33

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/HRT

U Kupjaku se utopilo tridesetak ovaca i janjadi

U Kupjaku se utopilo tridesetak ovaca i janjadi

Foto: HTV / HRT

Utvrđuje se šteta nastala nakon silnih kiša i izlijevanja nabujale Kupe u Gorskom kotaru. U Kupjaku se utopilo tridesetak ovaca i janjadi, stradali su podrumi i staje, a u mjestu Blaževci kod Vrbovskog počelo je čišćenje cesta. Sutra će vatrogasci ispumpavati vodu iz podruma.

Nakon silnih oborina i izlijevanja Kupe, danas sunčan i relativno topao dan. Rijeka, rječice i potoci povlače se u svoja korita. Utvrđuje se šteta.


- Voda u štali bila je metar i 40, izvukao sam van 14 ovaca, neke su preživjele, neke nisu, ukupno se zadavilo 18 ovaca i 12 janjaca. Znači, to je minimum 100 eura po ovci, 100 eura po janjcu, kaže Toni Pleše iz Kupjaka.


- Nama je točno devet kokoši jer nam je isto u podrum ušla voda, pjetlići su preživjeli, kokoši se podavile, kaže Andrej Tomšić, također iz Kupjaka.


Ljute se mještani Kupjaka jer, kažu, mjerodavne godinama upozoravaju na lošu infrastrukturu. Pleše kaže da su cijevi premale za vodu koja dolazi iz šume.


- Ne održava se i to se zaštopalo, poplavilo, susjedima ovce podavilo, došlo im do kuće, kaže Tomšić.


I u mjestu Blaževci nedaleko od Vrbovskog, Kupa se povukla, kiša je stala. Promet opet teče bez poteškoća.


- Uglavnom se obavlja odvoz mulja, odnosno svog nanesenog materijala i odrona s prometnica, rekla je Nikolina Osojnički, članica Uprave vrbovskog "Komunalca".


Vatrogasci će sutra ispumpavati vodu iz podruma. Danas su došli ispitati teren.


- Da izvidimo stanje, koje su kuće poplavljene, podrumi, da se napravi sanacija, operu ceste i prilazi mjestu, kaže Dorijan Mihelić, zapovjednik DVD-a Lukovdol.


Mještani Blaževaca, njih tridesetak, utvrđuju štetu, kao i drugdje u Gorskom kotaru.


- Pa nije velika, mi smo sve to podigli, uređaje, agregat za struju, kosilicu, tako da smo uspjeli, uz pomoć susjeda, kaže Ana Mihelić iz Blaževaca.


A susjeda je sve manje. Većinom su vremešni, a u cijelom Gorskom kotaru živi samo 19 tisuća ljudi. Sad ih je i poplava snašla.


- Postavlja se pitanje kakvog smisla ima tu nastaviti živjeti kada ti cijelu godinu nešto radiš i za sat vremena sve nestane, kaže Toni Pleše.

Visoki vodostaj Kupe u Gorskom kotaru posljedično je stvarao probleme i na karlovačkom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!