16:18 / 08.01.2021.

Autor: Lana Gašparac/Regionalni dnevnik/HRT

Posljedice petrinjskog potresa i u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

u Gradu kažu kako su sve nadležne službe na terenu, ali i da Građani sami mogu javljati o oštećenjima kako bi se ubrzala sanacija.
Uz Banovinu, potres je ostavio posljedice i na zagrebačkom području, pogotovo u samom središtu grada koje je već u ožujku pretrpjelo velika oštećenja. Nakon što su mnogi tek sanirali stare pukotine sada su se pojavile nove i zbog stalnih podrhtavanja stanari ne znaju što činiti.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije

Tek što je sanirala svu štetu nastalu nakon razornog potresa u ožujku prošle godine, u stanu gospođe Edite Cebalo ponovno problemi. Novi petrinjski potres uzrokovao je urušenje dimnjaka, pukotine po stubištu i na brojnim mjestima u stanu.

- Uložili smo te novce, obnovili smo te brazgotine ali nismo otvarali knauf, boga pitaj što je ispod knaufa, mi to ne znamo, rekla je Cebalo.

A zbog stalnih podrhtavanja, zagrebački vatrogasci samo su jučer imali 80-ak intervencija. Da grad sporo reagira, i da nakon potresa u ožujku nije napravljeno gotovo ništa, kritiziraju u zagrebačkom HSLS-u. Smatraju da se pojedini objekti moraju ponovno pregledati, posebice škole, vrtići i bolnice.

- Gradonačelnik se pojavio na Jelačić placu, napravio paradu gradski komunalnih službi umjesto da ih je poslao na ugroženo područje i napravio zapravo paradu gradskih stručnih službi da krenu u statičku procjenu oštećenja u gradu Zagrebu, on se bavi Snježnom kraljicom i snijegom na Cmroku, a ne stvarnim potrebama građana, rekao je Darko Klasić, saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HSLS-a.

No u Gradu kažu kako su sve nadležne službe na terenu, ali i da građani sami mogu javljati o oštećenjima kako bi se ubrzala sanacija.

- Na telefone i na mail adresu, ove jedinstvene adrese su uspostavljene kako bi mogli pravovremeno i u što kraćem roku, s jednoga mjesta na kojim lokacijama moramo reagirati, ako će se građani držati ovih uputa, bit ćemo im jako zahvalni, rekao je Željko Renić, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Grada Zagreba.

Također, u Gradu ističu da je počela i podjela građevinskog materijala svim Zagrepčanima čije su kuće i stanovi stradali u potresu. Crijep, drvena građa, dimnjaci, opeka i mort dijelit će se svaki dan od 10 do 18 sati u dogovoru s predstavnicima mjesnih odbora, gradskih četvrti i Gradske uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!