18:50 / 05.06.2020.

Autor: I.D./Lana Gašparac/Dnevnik/IMS/HRT

Posljedice potresa - opasnost s krovova

-

-

Foto: - / -

Prošetati se Gornjim gradom nekad je bio užitak, no sada, to je postao - pravi izazov. Sinoć je u Mesničkoj ulici crijep pao na nogostup i cestu, no nasreću nitko nije ozlijeđen.
Prošlo je 75 dana od razornog potresa u Zagrebu, a opasnost s krovova i dalje prijeti. Sinoć je u samom središtu grada na nogostup i cestu pao dio krova i samo srećom nitko nije ozlijeđen. I dok prvi korak sustavne obnove - poseban zakon - čeka rasplet izbora, najugroženiji Zagrepčani počeli su ulaziti u gradske stanove.

Prošetati se Gornjim gradom nekad je bio užitak, no sada, to je postao - pravi izazov. Sinoć je u Mesničkoj ulici crijep pao na nogostup i cestu, no nasreću nitko nije ozlijeđen. Gradonačelnik kaže - krivi su vlasnici koji nisu sanirali zabatni zid, no ističe - sve to popraviti Grad, kao i do sada.

- Za nevjerne Tome koji govore da nismo ništa napravili ovih 70 dana. U dva dana je palo 60 litara kiše, noćas i preksinoć, nijedan poziv nemamo od obitelji, kaže zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

A obiteljima kojima je potres potpuno uništio domove Grad je počeo davati stanove u petogodišnji najam. Do sada je ključeve dobilo 11 obitelji. Jedna od njih je i obitelj Kosić. Nakon tri mjeseca života u Studentskom domu sele se u istočni dio grada - Novi Jelkovec.

- Moram se priviknuti na novu okolinu, ljude, meni su sve zgrade iste, jer sam navikao živjeti u kući, pa mi je ovo stres, ali imam krov nad glavom, to mi je bitno, kaže gospodin Tomislav Kosić.

Sa zagrebačkog Kozjaka stiže i gospodin Damir Čokor s obitelji - jer njihova kuća ima crvenu naljepnicu. Iako mu nije lako, veseli se novom stanu.

- Jako sam zadovoljan, stan je jako lijep, nadam se da su susjedi u redu. moramo graditi novi život, pa ćemo vidjeti kako će biti, kaže.

U Gradu kažu - stanova još ima, točnije njih 33, a moći će ih unajmiti svi koji ispune uvjete. No na cjelovito rješenje i sveukupnu obnovu građani će očito morati pričekati još najmanje nekoliko mjeseci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!