12:05 / 04.04.2018.

Autor: S.M./M.M./HRT

Posljednja analiza pokazala - ugljikovodici u vodi u Slavonskome Brodu u okviru dopuštenog

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na temelju zadnjih analiza uzoraka koje je uzorkovao Hrvatski zavod za javno zdravstvo sa šest lokacija na području Slavonskog Broda utvrđene su količine ugljikovodika ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti.
Građani Slavonskog Broda u idućih bi 15 dana trebali imati zdravstveno ispravnu vodu. Do tada će se i dalje koristiti vodom iz 16 cisterni, 10 robnih zaliha, 61 spremnika, a danas će im se postaviti još deset.

Na temelju zadnjih analiza uzoraka koje je uzorkovao Hrvatski zavod za javno zdravstvo sa šest lokacija na području Slavonskog Broda utvrđene su količine ugljikovodika ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti. Međutim, nisu dali nove preporuke o tome je li voda za piće ili nije. Analize su radi mjera sigurnosti istovremeno provedene u dva službena laboratorija te su oba dobila zadovoljavajuće rezultate.

Oko 90.000 stanovnika Slavonskog Broda i okolice i dalje je osuđeno na cisterne s pitkom vodom i spremnike. 

Ekološka katastrofa izazvala je međusobna optuživanja državne i lokalne vlasti. Na optužbe ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se ekološka katastrofa mogla barem ublažiti da je gradsko poduzeće bolje održavalo tvornicu na vodocrpilištu Jelas, odgovorio je danas gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. I on i direktor vodovoda Stjepan Aščić rekli su i da je aktivni ugljen u filterima promijenjen, ne bi sigurno mogli spriječiti tolike količine ugljikovodika u vodu jer ta tvornica za to nije niti projektirana. Ministar Ćorić kazao je da je Vlada učinila sve kako bi osigurala dostavu pitke vodu građanima s područja Slavonskog Broda. Upravno vijeće Hrvatskih voda danas će donijeti odluku o sniženju cijene vode građanima Slavonskog Broda, rekao je Ćorić. 

Pripajanjem Slavonskog Broda na vodovod istočne Slavonije - odnosno vodocrpilište Sikirevci - smanjit će se dotok vode stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije. Međutim, mjerodavni uvjeravaju da to ne bi trebalo uzrokovati veće teškoće u opskrbi. Manjih problema jedino bi moglo biti u županjskoj Posavini.Hrvatske vode:  Crpilištem Jelas i uređajem za kondicioniranjem vode za ljudsku potrošnju upravlja stjecatelj Vodovod d.o.o. Slavonski Brod

Hrvatske vode objavile su priopćenje u kojem navode da je Vodovod d.o.o. Slavonski Brod za izgradnju pogona za preradu vode na crpilištu Jelas u Slavonskom Brodu, uređaju za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju na crpilištu Jelas, ishodio dvije građevne dozvole (1997. i 2001. godine) i uporabnu dozvolu 2003. godine. Ugovorom od 27. svibnja 2010. provedeno je knjigovodstveno usklađenje u poslovnim knjigama, kao što je učinjeno i za 40-ak drugih vodovoda. U tom ugovoru stoji da crpilištem Jelas i uređajem za kondicioniranjem vode za ljudsku potrošnju upravlja stjecatelj Vodovod d.o.o. Slavonski Brod.

Zelena akcija: Vlada treba preuzeti odgovornost za katastrofu u Slavonskom Brodu

Zelena akcija ocijenila je da su trenutačni događaji u Slavonskom Brodu kulminacija dugogodišnje nebrige Vlade RH i nadležnih institucija o građanima i okolišu toga kraja te je od Vlade RH i nadležnog ministarstva, uz preuzimanje odgovornosti za hitnu sanaciju zagađenja i utvrđivanje odgovornosti za nastalu štetu, zatražila i sustavno rješavanje problema zagađenja u Slavonskom Brodu.

O onečišćenoj vodi u Slavonskom Brodu bilo je govora i u Temi dana. Gosti su bili državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!