15:39 / 02.07.2020.

Autor: Hina

Posljednja sjednica aktualne Vlade

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na posljednjoj sjednici aktualne Vlade glavna tema bila je situacija vezana za koronavirus u Hrvatskoj.
Na posljednjoj sjednici aktualne Vlade glavna tema bila je situacija vezana za koronavirus u Hrvatskoj.

- Plenković: "Dobili smo priznanje za angažman u neviđenim okolnostima"

Dulibić: Zaraženi turisti u Zadru i Puli

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izvijestio je o nekoliko slučajeva zaraženih turista u Puli i Zadru, istaknuvši da su svi epidemiološki zbrinuti i da nema daljnjeg širenja virusa.

- Što se tiče turista, imamo nekoliko slučajeva u Puli i Zadru, svi su epidemiološki obrađeni, a s obzirom na ukupan broj turista, radi se o zanemarivom broju, rekao je Dulibić.

- U zadnja 24 sata imamo 81 novooboljelu osobu, a dvije su osobe preminule. Kao aktivna žarišta zaraze izdvojio je Đakovo, gdje je zaraza uvezena s Kosova, i Zagreb, gdje je 48 novooboljelih povezanih s noćnim klubovima.

Dulibić je poručio da popuštanje epidemioloških mjera znači povećanu odgovornost svakog građanina za vlastito zdravlje i zdravlje drugih, te ih pozvao da ostanu maksimalno oprezni i odgovorni. Divjak zadovoljna učinjenim u svojem mandatu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da je zadovoljna učinjenim u svojem mandatu jer je, kaže, došla na spaljenu zemlju i ostvarila tri i pol od četiri zadana cilja.

- Prije tri i pol godine imali smo spaljenu zemlju, došli smo u turbulentno vrijeme i samo sam razmišljala o tome da ne budem u mandatu kraćem nego ministar Crnoja, a danas možemo reći da smo dosta toga napravili i imamo pohvale Europske komisije, rekla je Divjak novinarima.

- Ostvarene su tri i pol od četiri reforme, a nikad nisu bila veća ulaganja u obrazovanje i znanost. Nadam se da to mogu vidjeti oni koji će izaći na izbore, kazala je Divjak.

Pohvalila se da su u njezinom mandatu "očistili" obrazovni sustav od lažnih diploma, te da su pripremili dva projekta onima koji će doći u Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Potpora sportskim savezima olimpijskih i paraolimpijskih sportova

Kako bi se ublažile posljedice zabrane svih redovnih aktivnosti sportskih klubova uslijed pandemije, Vlada je uredbom dopunila Zakon o sportu i omogućila dodjelu potpora nacionalnim sportskim savezima olimpijskih i paraolimpijskih sportova.

- Uredbom se omogućava, uz već postojeće mjere potpore očuvanja radnih mjesta pravnim osobama, financiranje troškova održavanja natjecanja te prehrane i prijevoza sportaša na natjecanja nacionalnog ranga nacionalnim sportskim savezima olimpijskih i paraolimpijskih sportova, objasnio je na sjednici Vlade državni tajnik u Središnjem državnom uredu za sport Tomislav Družak.

- Potpore bi se odnosile na pojedinačna i ekipna ligaška natjecanja koja će se održati do kraja godine, a pravo na dodjelu potpore imali bi nacionalni sportski savezi čiji su sportaši i ekipe osigurale ili imaju priliku osigurati nastup na olimpijskim, odnosno paraolimpijskim igrama u Tokiju, kao i oni nacionalni sportski savezi olimpijskih i paraolimpijskih sportova koji imaju veći udio registriranih sportskih klubova pojedinog sporta u Hrvatskoj, rekao je Družak.

Vlada je uz uredbu usvojila i zaključak o produljenju mjere pomoći u sustavu sporta uslijed epidemije koronavirusne bolesti kojim se omogućava dodjela potpore za osiguranje radnih mjesta i za mjesec lipanj.


Božinović: U lipnju je u Hrvatsku ušlo 6,6 milijuna putnika

- Tijekom lipnja u Hrvatsku je ušlo 6,6 milijuna putnika, što je 40% manje nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je naglasio da je u svibnju omogućen ulazak u Hrvatsku za građane 10 članica Europske unije, dok su državljani trećih zemalja na hrvatskim graničnim prijelazima i dalje obvezni dokazivati svrhu ulaska u Hrvatsku.

Ministar je ocijenio da je zbog dobre organizacije MUP-a, Hrvatskih željeznica i češke turističke agencije Regio Jet 1. srpnja u Rijeku pristigao prvi agencijski vlak iz Praga s 450 putnika.

- Češki su gosti pritom koristili aplikaciju Enter Croatia, a zbog unaprijed dostavljene liste putnika, granična kontrola putnika trajala je svega 25 minuta, dodao je.

Izvijestio je da je 26. lipnja iz Kine pristigao brod sa 194 tone medicinske i zaštitne opreme u vrijednosti od 10,2 milijuna dolara koja je uskladištena u skladištu Civilne zaštite u Jastrebarskom, odakle će se se distribuirati prema potrebi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!