Posljednje konzultacije klubova prije glasanja o obuci ukrajinskih vojnika

14.12.2022.

17:09

Autor: M.M./Vijesti/HRT

Obuka ukrajinskih vojnika

Obuka ukrajinskih vojnika

Foto: Ilustracija/Leah Millis / Reuters

Prije nego što zastupnici odu na stanku, glasovat će o raspravljenim točkama, među ostalim o sudjelovanju Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika. Klubovi zastupnika obavljaju posljednje konzultacije jer je za Vladin prijedlog potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas.

- Naš stav se bazira, prije svega, na onome što smatramo da je ispravno, a to je poštovati hrvatski ustavni poredak. Ako HDZ inzistira na kršenju procedure, mi za ovakav prijedlog glasati nećemo, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Apsolutno smo stava u Domovinskom pokretu da će svaki od naših članova glasati prema svojoj savjesti. Osobno sam komunicirao sa Spajićem i Prkačinom da ćemo biti protiv obuke, rekao je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

- Ovo je stvar glasanja za nešto u što vjerujete ili imate sumnje. Mi smo se odredili da nema sumnje, da pomoć Ukrajini treba, ali s druge strane, Sabor je stavljen u tešku poziciju, da mi moramo biti arbitri što je ustavno, a što ne. Odgovornost je na predsjedniku Vlade i predsjedniku države, naglasio je Domagoj Hajduković iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

Glasovanje je komentirao i premijer Andrej Plenković.

- U odnosu na ono što smo dali do sada, to ne bi trebao biti prevelik zalogaj za bilo koju političku stranku da se izjasni. U konačnici, to je stav cijele Europske unije i ne vidim tu nikakav problem. Teret odgovornosti za tih 101 nije na parlamentarnoj većini, nego na onima koji dvoje, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!