Posljednje pripreme za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

03.08.2023.

Zadnja izmjena 13:56

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

U Kninu danima traju pripreme za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. No u uobičajeni protokol ove se godine umiješala vremenska prognoza - najavljeni su pljuskovi s grmljavinom - pa se središnja svečanost sa stadiona NK Dinara seli na središnji gradski trg, koji će biti djelomično natkriven.

4. kolovoza 1995. u 5 sati ujutro počela je Oluja. Bila je to munjevita, pomno pripremljena operacija koja je dovela do konačnog sloma vojske pobunjenih Srba. Već sljedećeg dana, 5. kolovoza, na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava. 

Sve su se pripreme odvijale s najavom vremenskih neprilika i u svemu je naravno sudjelovao i prvi čovjek Knina, izvijestio je Hrvoje Gunjača iz Knina. 

- Nažalost, projicirano je da bi trebalo u subotu biti jako ružno vrijeme kroz jutro i zbog toga je središnja koordinacija za organizaciju ovoga središnjeg događaja odlučila da se središnji događaj prebaci s nogometnog igrališta ovdje na središnji gradski trg pod šator koji je upravo u podizanju. Tako će se kompenzirati taj problem vrlo lošeg vremena koje se očekuje u subotu, rekao je Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina.

Knin ponovno doživljava baby boom kao i krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, dakle u 2022. rođeno je čak 37% više djece nego li godinu prije.Na pitanje jesu li uspjeli zaustaviti dugogodišnji trend iseljavanja koji je gotovo prepolovio gradsko stanovništvo, Ćaćić odgovara kako je grad Knin je ostao bez nekih 25% stanovništva. 

- Moramo reći prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku da je 2020. zaustavljeno smanjenje broja stanovnika u gradu Kninu. Jako smo ponosni na informaciju da je nešto malo manje od 37% više djece rođeno u 2022. u odnosu na godinu prije. S druge strane imamo slatke brige oko osiguravanja dodatnih mjesta u vrtićima i to je nešto na čemu vrlo intenzivno radimo. Možemo reći da je zaustavljen odljev stanovništva možda i s mjerama koje mi imamo, koje Vlada ima i na neki način ljudi su prepoznali da je Knin grad lijep za život i da se ovdje isplati ostati. 

Ovoga dana počeli su radovi na posljednjem europskom projektu iz Intervencijskog plana grada Knina. 

- Radi se o projektu iz jednog zip-lajna koji će povezati na neki način dvije naše atrakcije, to je Kninska tvrđava i sportsko-rekreativna zona Marunuša koja se nalazi uz rijeku Krku s druge strane. Radi se o jednom ziplajnu koji je vjerojatno prvi u Hrvatskoj, možda i šire, koji će moći koristiti i osobe s invaliditetom, po tome je specifičan. Radi se o nekih 800 metara sajle koji će napraviti ovu našu tvrđavu još atraktivnijim mjestom, rekao je Ćaćić.

Sutrašnji svečani prijam predsjednika Republike Zorana Milanovića za ratne zapovjednike, umjesto na kninskoj tvrđavi, zbog najave lošeg vremena održat će se u Domu hrvatske vojske u 20 sati. 

"Nikakve vremenske neprilike ne mogu pokvariti ovaj dan"


Iz Knina se u Dnevnik u podne javila Anamarija Škorić te otkrila kako teku pripreme za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

- Svi putovi ovih dana vode u Knin, a sve oči u Kninu uprte su u nebo. Naime, svečanu proslavu jednog od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti, 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, prekrojile su vremenske neprilike. Već sutra, umjesto na kninskoj tvrđavi, prijam za vojne zapovjednike i predsjednika Republike premjestit će se u zatvoreno, u Dom hrvatske vojske, javila je Škorić.

- Središnja svečanost, umjesto na Dinarinu stadionu, održat će se ovdje na središnjem hrvatskom trgu, gdje su već počele pripreme za podizanje šatora pod kojim će biti uzvanici. Ovdje će biti zapaljene svijeće i položeni vijenci za sve poginule u Domovinskom ratu, a svim uzvanicima obratit će se premijer te predsjednici Sabora i države, kaže Škorić.

Što se tiče letačkog programa, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo donijet će odluku ovisno o vremenskim uvjetima, hoće li kninskim nebom poletjeti MiG-ovi, te helikopteri vojske i policije, odnosno Krila Oluje.

- Na najvišoj koti grada, na kninskoj tvrđavi, na stijegu će biti podignuta hrvatska trobojnica, a sve će se pratiti na videozidu na središnjem hrvatskom trgu. Nikakve vremenske neprilike ne mogu pokvariti ovaj dan, očekuje se da će biti svečano i dostojanstveno, jer riječ je o danu kada su hrvatski branitelji ušli u Knin, kada slavimo veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu, vojno-redarstvenu operaciju Oluja, završila je svoje javljanje novinarka HTV-a.

Zbog nevremena središnja svečanost 28. godišnjice Oluje na Trgu dr. Ante Starčevića


S obzirom na lošu vremensku prognozu DHMZ-a, prema kojoj su izgledni pljuskovi s grmljavinom i olujno nevrijeme, središnja svečanost proslave 28. obljetnice Oluje 5. kolovoza u Kninu održat će se umjesto na nogometnom stadionu na Trgu dr. Ante Starčevića, koji će biti dijelom natkriven.

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je u četvrtak da će se središnja svečanost Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja zbog vremenskih neprilika održati na natkrivenom Trgu dr. Ante Starčevića kako bi se program mogao nesmetano održavati i pratiti.

Rano ujutro, od 6.30, održat će se tradicionalna budnica kninskim ulicama, a dolazak uzvanika i sudionika očekuje se do 9 sati.

Na Trgu kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 od 9,20 sati odat će se počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, a potom i najviši državni dužnosnici te predstavnici županija i gradova.

Središnja svečanost počinje u 9,40 sati, a podizanje zastave na Tvrđavi pratit će se putem videozida na Trgu. Predviđeno je da zastavu podižu predstavnici hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, njih 12, u nazočnosti počasnog postroja MUP-a i pripadnika Počasno-zaštitne bojne OSRH-a.

U sklopu programa predviđena su obraćanja predsjednika Republike Zorana Milanovića, Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Andreja Plenkovića, a uime hrvatskih branitelja prvi će govoriti djelatni časnik HV-a, dragovoljac iz 90-e i pripadnik legendarnih Tigrova.

Tijekom svečanosti bit će pročitana i povjesnica VRO Oluja te imena 244 poginula i nestala u VRO Oluja.

U sklopu programa nastupit će Klapa HRM-a Sv. Juraj i Policijska klapa Sv. Mihovil, a završetak središnje svečanosti očekuje se do 11,15 sati. Slijedi misa u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi vojni ordinarij od 11,45 sati.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora od 11 do 16 sati, poslijepodne je predviđen doček maratonaca i biciklista te zatim i moto defilea, a organizirana je i podjela vojničkog graha za sve koji će biti na proslavi toga dana u Kninu.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 28. operacija VRO Oluja obilježava se nizom događaja diljem Hrvatske, a Ministarstvo hrvatskih branitelja pruža potporu udrugama iz Domovinskog rata, i u osiguranju prijevoza do Knina i u organizaciji proslave u drugim gradovima i općinama.

Iz Ministarstva pozivaju sve da toga dana izvjese hrvatske zastave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!