17:54 / 27.11.2020.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/HRT

Posljednji dan uoči drugog "lockdowna"

-

-

Foto: - / -

Posljednji je radni dan prije zatvaranja, a mnogi ugostitelji i vlasnici teretana su u neizvjesnosti. Nisu sigurni hoće li ove zime, a neki uopće, više otvoriti svoja vrata.
Dok se čekaju mjere za spas gospodarstva, posljednji dan prije zatvaranja, ugostitelji i vlasnici teretana su u neizvjesnosti. Mnogi nisu sigurni hoće li ove zime, a neki uopće, više otvoriti svoja vrata. Građani su pak podijeljeni.

Crni je petak za ugostitelje. Prosinac im je, nakon ljeta, jedan od najunosnijih mjeseci u godini. Umjesto kakvog takvog prometa, pred sobom sad vide samo - dugove.

- Sve što smo zaradili cijelo ljeto, uložili smo u ovu terasu, grijalice, ogradu da bude toplo, da gosti mogu sjediti vani, baš zbog COVID-a, da ne idu u zatvoreni prostor, nego da sjede vani, govori Nadin Knežević, ugostitelj iz Slavonskog Broda.

- Najmodavci rade na nas pritisak, da mi rješavamo taj problem, nemaju sluha za spuštanje najmova, i tu će biti jako velikih propadanja poznatih lokala, rekao je ugostitelj iz Zagreba Bruno Elezović.

Kad večeras zatvore vrata u ovom teretanama, na gubitku neće biti samo njihovi zaposlenici već i serviseri, zaštitari, obrti za čišćenje i održavanje.

- Što je jako tužno, i to pogotovo u mjesecu kad bi trebali razmišljati o  nagradama, o božićnicama, i nekakvim bonusima za zaposlenike i stimulacijama, nažalost, nećemo to biti u mogućnosti, rekao je Goran Kliškić, regionalni menadžer lanca teretana.

Pred zagrebačkim javnim prijevozom veliki izazov. Vozači, kažu u ZET-u, ne mogu sami kontrolirati broj putnika, pa apeliraju na građane da se pridržavaju novih mjera.

- Vozač ima obvezu voziti, paziti na sigurnost putnika u vožnji, on ne može paralelno brojati broj putnika koji ulazi, izlazi i koliko mu je putnika u vozilu, rekla je Ljuba Romčević-Žgela, predsjednica Uprave ZET-a.

Građani su podijeljenih osjećaja. I dok se gradovi ukrašavaju uoči adventa, svi se nadaju da će mjere uroditi plodom i da će blagdani opet biti - kao nekad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!