Hrvatska se oprostila od Nikice Valentića

05.05.2023.

Zadnja izmjena 17:59

Autor: Eugen Husak/Dnevnik HTV-a/HRT

Posljednji ispraćaj Nikice Valentića

Posljednji ispraćaj Nikice Valentića

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Na zagrebačkom groblju Mirogoju pokopan je Nikica Valentić, jedan od najuspješnijih hrvatskih premijera, političar i poduzetnik. Bio je saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata, a kao predsjednik Vlade od 1993. do 1995. proveo je uspješan program reformi i ekonomske stabilizacije zemlje usred rata.


Galerija
Posljednji ispraćaj Nikice Valentića, Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Posljednji ispraćaj Nikice Valentića, Foto: Matija Habljak/PIXSELLSprovod Nikice Valentića, Foto: Matija Habljak/PIXSELLPosljedni ispraćaj Nikice Valentića, Foto: Matija Habljak/PIXSELLPosljednji ispraćaj Nikice Valentića, Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska se oprostila od Nikice Valentića, ratnog premijera i čovjeka čiji će mandat ostati zapamćen po nizu velikih pobjeda. Vodio je Vladu u vrijeme Bljeska i Oluje, zaustavio inflaciju, uveo hrvatsku kunu.

- Bio si primjer mnogima svojim životom. Za tebe nije bilo nerješivih problema ili zadataka. Govorio si i primjerom prikazivao da se iskrenim odnosom prema radu i suradnicima i samim radom uvijek mogu riješiti svi problemi, kazao je u govoru na ispraćaju Franjo Gregurić, predsjednik Vlade 1991. - 1992.

Nikica Valentić na premijersku je dužnost stupio u najgorem mogućem trenutku, u rujnu 1993., kada je trećina Hrvatske bila okupirana, gospodarstvo razoreno, a trebalo je prehraniti i smjestiti više od pola milijuna izbjeglica i prognanika.

- Ja i sad, po ne znam koji put, jasno kažem stav hrvatske Vlade. Teret rata se mora ravnomjerno rasporediti na cijelu Hrvatsku, govorio je tada Valentić.

Njegovi najbliži suradnici pamte ga kao velikog radnika koji je uvijek imao jasnu ideju kako doći do željenog cilja.

- Ne prilično dobro, nego je jako dobro stabilizirao gospodarstvo, koje je bilo teško ranjeno, razarano. Prema tome, ako ćemo govoriti o Nikici Valentiću, bio je vrlo uspješan premijer, kazao je Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora 2008. - 2011.

- Bio je vrlo jednostavan čovjek, bio je blag čovjek, od riječi čovjek i htio je uvijek pomoći. Nije nikad ljude odbacivao, što je rijetka ljudska osobina. I bio je jednostavno dobar čovjek, ali bio je premijer "par excellance", naglasila je Ljilja Vokić, ministrica prosvjete 1994. - 1998.

Od rodnog Gospića do Banskih dvora, kažu njegovi prijatelji iz djetinjstva, nije se ni najmanje promijenio. Uvijek je bio isti - rođeni lider. 

- Pa je dobio nadimak Gero. To je lička skraćenica od legendarnog apaškog poglavice Geronima, kaže Valentićev prijatelj iz djetinjstva Ivica Crnić.

Nikica Valentić ostat će upamćen i zbog činjenice da je Banske dvore, prema vlastitoj želji, napustio čim je ostvario svoj najvažniji cilj - slobodnu Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!