17:37 / 19.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Posljednji ispraćaj profesora i bivšeg saborskog zastupnika Josipa Kregara

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Kregarovu posljednjem ispraćaju, uz članove obitelji, bili su i predsjednik Republike Milanović, ministar uprave i pravosuđa Malenica, bivši predsjednik SDP-a Bernardić te brojni prijatelji, kolege, suradnici i studenti.
Na Krematoriju zagrebačkoga groblja Mirogoj u srijedu je održan posljednji ispraćaj Josipa Kregara, profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta i bivšeg saborskog zastupnika, koji je umro u subotu u 67. godini, a bit će pokopan u petak u rodnom Ogulinu.

Na Kregarovu posljednjem ispraćaju, uz članove obitelji, bili su, među ostalima, predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić te brojni prijatelji, kolege, suradnici i studenti.

Ivo Josipović, bivši predsjednik države i Kregarov dugogodišnji prijatelj i kolega s Pravnog fakulteta u Zagrebu, istaknuo je da je Kregar bio dobar i pošten čovjek, drag prijatelj i kolega koji je svakome htio pomoći.

- Bio je erudit, čovjek od ideala, uvaženi znanstvenik međunarodne karijere, društveni aktivist i političar, rekao je Josipović te dodao da je uživao velik ugled kod kolega i studenata.

- Poanta čitavog Kregarovog društvenog angažmana bila je borba za pravednije i bolje društvo, a posebice beskompromisna borba protiv korupcije. Proučavao je društvo, znao je pravo i razumio što je pravda, a što nepravda i korupcija kao izvor siromaštva i akumulacije nelegitimne društvene moći, naglasio je Josipović.

Dekan Pravnog fakulteta zagrebačkog Sveučilišta Igor Gliha rekao je kako je Kregar bio pravnik i sociolog, borac za ljudska prava, protiv korupcije i za pravednije društvo te velik čovjek o čemu govore mnogi podaci.

- Znao je stvoriti pozitivnu atmosferu i jedinstvo različitih ljudi od seljaka i radnika do akademika i činio to s nevjerojatnom lakoćom, dodao je.

Profesor s Pravnog fakulteta i Kregarov prijatelj i kolega Ivan Koprić, kazao je kako su svi šokirani njegovim preranim odlaskom, iako su znali da nije bio dobrog zdravlja.

- Otišao je kao aktivi nastavnik Pravnog fakulteta sa zavidnom karijerom, bio je poznati intelektualac aktivan u mnogim sferama društvenog života. Ostavio je dubok trag i bit će ga teško nadomjestiti, dodao je.

Bivši predsjednik države Stjepan Mesić rekao je da je Kregar prije svega bio human čovjek, borio se za demokraciju i ljudska prava i da će nedostajati  mnogima, prvenstveno onima koji žele mir među ljudima, demokraciju i uspješnu Hrvatsku.

- U svim svojim napisima uvijek se zalagao za ljude i takav će mi ostati u uspomeni, kazao je Mesić.

Bivši dekan i redoviti profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar rođen je 1953.  u Ogulinu, a diplomirao je 1976. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je i doktorirao te godinama predavao sociologiju i sociologiju prava.

Bio je predstojnik Katedre za sociologiju od 1999. U zvanje redovitog profesora izabran je 2001.

U dva je mandata, od 2005. do 2009. godine, obnašao dužnost dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu te člana Rektorskog kolegija. Autor je i koautor više od stotinu objavljenih znanstvenih radova i knjiga te nekoliko knjiga političkih eseja, većeg broja zakona te Nacionalnog programa suzbijanja korupcije (2001. i 2006.), kao i strategije reforme javne uprave (2002.).

Obnašao je i dužnost saborskog zastupnika u 7. sazivu Hrvatskoga sabora, od 2011. do 2015.

Bio je jedan je od izvršnih direktora poslijediplomskog studija Joint Master in European Integration and Regionalism, koji zajednički izvode Sveučilište u Barceloni, Grazu i Zagrebu te European Academy iz Bolzana i European Institute of Public Administration iz Luksemburga.

Od 1998. do 2002. bio je predsjednik udruge Transparency International Hrvatska, a svojedobno je predsjedao Upravnim odborom Instituta Otvoreno društvo - Hrvatska i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!